Rosszabbra fordult Zenta-Bata Adrienn, azaz Barbee állapota. Az énekesnőnél néhány héttel ezelőtt állapították meg, hogy úgynevezett BPPV-vel, azaz jóindulatú helyzeti szédülés betegséggel küzd, amelyet a fülben lévő „kristályok" elmozdulása okoz. Állapotán csak tüneti kezeléssel tudnak segíteni.

Az egykori tinisztár néhány nappal ezelőtt a Facebook-oldalán árulta el követőinek, hogy szédüléses rohamai visszatértek. Bejegyzéséből az is kiderült, hogy bár csinálja a betegségre ajánlott tornákat és rengeteg vitamint szed, állapota egyik pillanatról a másikra megint rosszra fordult. Nagyobb kivizsgálásra csak márciusra kapott időpontot. 

Barbee, aki a 2010-es évek elején a VIVA TV-n volt sikeres előadó, a Velvetnek elárulta, hogy próbál pozitív maradni állapotát illetően.

Pontosan mióta küzdesz ezzel a betegséggel?

Lassan két hónapja tart már. Múlt év végén, karácsonykor lettem rosszul először, majd december 31. óta folyamatosan, az eltelt napok minden percében szédülök.

Mikor diagnosztizáltak?

2022. január elején voltam ezzel először orvosnál, a neurológián állapították meg, hogy elméletileg BPPV-m, azaz jóindulatú helyzeti szédülés betegségem van. Azért elméletileg, mert vizsgálatokkal nem tudják alátámasztani ezt, csupán a tünetekből.

Milyen tünetek jelentkeznek?

Eleinte csak hirtelen megszédültem, forgott a szoba pár percig, aztán elmúlt. Második alkalommal az ágyból felkelve szédültem meg ugyanígy, onnantól pedig folyamatos zavaros látás, bizonytalan, "nehéz fej" érzés maradt meg, mintha az agyam nem tudná lekövetni azt, amit a szememmel látok. Folyton azt érzem, mintha egy imbolygó hajón lépkednék. Mindemellett fejmozgatásra kisebb, apró szédülések jelentkeznek.

Mivel próbálod enyhíteni a panaszokat?

A két nappal ezelőtti posztom megírása után nagyon rosszul voltam egész nap, ezért visszamentem a neurológusomhoz, hogy jelezzem: nem múlnak a panaszaim. Kaptam új, a tüneteket enyhítő gyógyszereket, illetve továbbküldött koponya MRI és vérvizsgálatra. Most ezekre az eredményekre várunk. Valójában ő sem tudja mit kezdjen az állapotommal, ezért is megyek márciusban egy szédülés specialistához, aki kimondottan ezzel foglalkozik. Addig próbálom csinálni a kimondottan egyensúlyzavarra ajánlott tornákat, többféle vitamint szedek és bármennyire is nem esik jól néha, de igyekszem óvatosan edzeni minden nap. Attól valahogy mindig jobban érzem magam.

Mi az, ami erőt ad neked ebben a helyzetben?

Most, hogy rosszabbodtak a tüneteim, elég nehéz volt pozitívnak maradnom, főként látva azt, hogy az orvosom sem tud semmit mondani. Ettől függetlenül nem hagyom, hogy eluralkodjon rajtam a pánik, igyekszem mantrázni magamnak, hogy igen is meg fogok gyógyulni. Meditációval is próbálkozom, mert hiszek abban, hogy az ép lélek a testre is kihat. Mindemellett gyűlölöm sajnáltatni magam, ezért is esik nehezemre megosztani az állapotomat a követőimmel, de mivel ez teszi ki a mindennapjaimat, nem tehetek mást. Szerencsére van egy csodálatos férjem, aki mindenben a segítségemre van, a családomról nem is beszélve. Ők mind nagyon sok erőt adnak, a követőim szintén. Biztos vagyok abban, hogyha pozitívan gondolkodom, akkor nem tud eluralkodni rajtam ennél jobban a betegség.