A magyar színész a Talking Statues, azaz a Beszélő Szobrok elnevezésű kulturális projekthez csatlakozott, így a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streepé mellett már az ő hangja is hallható New Yorkban egy emlékmű szinkronjaként.

Nemrégiben a manhattani Riverside-on található Kossuth Lajos-szobor kapott hangot a nemzetközi kezdeményezés keretében. A néhai magyar államférfi angolul és magyarul is beszél a járókelőköz.

David Peter Fox producer 2013-ban Koppenhágából indította el a projektet, amelyben ismert történelmi figurák köztéri szobrai egy applikáció segítségével hosszabb monológot intéznek a látogatókhoz. A szobrok azóta a világ számos nagyvárosában beszélnek, és olyan sztárok kölcsönzik a hangjukat, mint Meryl Streep, Zoe Saldana, Rita Moreno, Patrick Stewart és Dominic West.

Meryl Streep például a New York-i Central Parkban található szobor, A női jogok úttörői nevű emlékmű egyik alakjaként, Elizabeth Cady Stanton képében szólal meg, míg Patrick Stewart az Egyesült Királyságban kölcsönzi az Ismeretlen katona hangját a London Paddington pályaudvaron.

A projektben szerepet vállaló hollywoodi hírességek sorában kapott helyett Réti Barnabás, aki a már említett Kossuth Lajos-szobor magyar hangját adta. A színész hosszabb ideig élt Londonban, ott érte őt a felkérés.

Nagyon megtisztelő egy nemzetet képviselni a nagyvilágban, és őszintén szólva nem tudtam, hogy létezik New Yorkban Kossuth-szobor. Izgalmas volt a kutatómunka, megtudni, hogy Kossuth az amerikai látogatása alkalmával milyen sikereket ért el a képviselőházban tartott beszédével. Amikor a felvételt csináltuk Londonban, éppen nagyon sokat dolgoztam az amerikai akcentusomon és éppen az jelentett nehézséget, hogy David, a producer kérésére visszaerősítsem a magyar akcentust

– emlékezett vissza Réti.

A régebben a Barátok közt sztárjaként megismert színésznek nem ez volt az első nemzetközi munkája, amikor a magyar kiejtésével kellett dolgoznia: az Amazon Agatha Christie-adaptációjában, a Gyilkosság az Orient Expresszen rádiójáték verziójában Andrényi gróf szerepét alakította Ruta Gedmintas (Tudorok, Az Úr sötét anyagai) színésznő oldalán, míg a BBC Radio Hijacked Histories című sorozatában több kelet-európai karaktert is megszólaltatott. 

Bár hosszú ideig New Yorkban és Londonban tanulta a színészmesterséget, Réti Barnabás a pandémia óta főként itthon dolgozik. Jelenleg többek között a Karinthy Színházban nagy sikerrel bemutatott Fat Pig - Kövér disznó című darabban játszik Balázs Andreával, melynek fordítója és producere is egyben. Ezen kívül Dobó Kata oldalán az Egy különleges nap című darabban is láthatja őt a közönség a 6színben, illetve vidéken. A színház mellett amerikai és angol filmekben is forgat, a brit Channel 5 legújabb krimijeiben, a The Teacherben és a Deadline-ban is szerepet kapott.