A fenntarthatóság jegyében telt a 2022-es GLAMOUR Women of the Year díjátadó gála, amelyre tucatjával érkeztek hírességek, a meghívón szereplő kérés szerint legalább egyszer már viselt ruhában. Az eseményre mi is ellátogattunk, és arról kérdeztük a celebritásokat, ők mit tesznek Földünk épségének megőrzése érdekében.

Lékai-Kiss Ramóna

A gála házigazdája egy Merő Péter-ruhában lépett színpadra, a korábban nagy médiavisszhangot kapó különleges darabot a TV2 Sztárban Sztár harmadik élő műsorában viselte először. A műsorvezetőnek a mindennapokban is fontos a környezettudatosság, kisfiát, Noét már most erre próbálja nevelni.

Ma, 2022-ben, amit a fenntarthatóságért tehetünk, amellett, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, elzárjuk a vizet fogmosás közben és próbálunk műanyagmentesen vásárolni, hogy edukáljuk a gyermekeinket, és felkészítjük őket a környezettudatos életmódra. Ez az, amivel foglalkoznunk és amiről beszélnünk kell, amit meg kell nekik tanítanunk, hogy aztán az unokáinknak és a dédunokáinknak egy egészséges, élhető Föld maradjon.

– magyarázta Lékai-Kiss Ramóna.

Zimány Linda

A modell egy saját tervezésű ruhadarabban érkezett az eseményre. Bár nyilvánosan még nem viselte ezelőtt, ő volt saját maga próbabája.

Jövő kedden, a szülinapomon debütál a saját ruhamárkám. Sajnos kezdő vállalkozásként nekünk nincs meg az a lehetőségünk, hogy újrahasznosított ruhákat gyártsunk, ugyanakkor egy olyan kollekciót álmodtam meg a saját tapasztalataimból, a mindennapi rohanásból kiindulva, amelynek darabjai  mindenhol felvehető, nőies, elegáns és szexi ruhák. Nyugodtan felvehetjük őket az irodába egy zakóval, de este egy magassarkú cipővel, valamilyen más kiegészítővel ugyanúgy rajtunk maradhat egy randira vagy egy koktélpartira. Mivel klasszikus szabásúak, így 5-10 év múlva sem mennek ki a divatból. Számomra pedig ebben is rejlik a fenntarthatóság, hiszen magam is olyan ruhákat próbálok vásárolni, amelyek jó minőségűek, így a következő évekre is elállnak és nem kell folyamatosan újat venni. Ezt próbálom belevinni a saját márkámba is, valamint egy olyan napszemüveg márkával is kollaborálok, amely műanyag helyett cellulózból gyártja a termékeit. Ezzel is próbálok környezetkímélő megoldások mellé állni

– fejtette ki a modell, aki szelektív hulladékgyűjtéssel és a műanyagok kerülésével a mindennapokban is próbál tenni a környezetért.

Van több hordozható kávéspoharam, így többnyire otthonról viszek magammal kávét, hogy még papírpoharat se használjak. Ugyanez a helyzet a vízzel. Leszoktam róla, hogy PET-palackos ásványvizet vegyek, inkább otthonról viszek magammal tisztítottat. A levegőszennyezést is ott próbálom visszafogni, ahol csak lehet: zöld rendszámos hibrid autóm van, amit csak akkor tankolok meg, ha a szüleimhez megyek a Balatonra.

Veréb Tamás

A színészként és énekesként tevékenykedő fiatal kifejezetten örült, amikor megtudta, hogy olyan ruhát kell választania az estélyre, amelyet legalább egyszer már viselt. Ugyanabban a szerelésben érkezett, mint amit nemrég öltött magára egy koncerten.

Arra gondoltam, hogy ez egy picit talán megkerüli azt a gondolatot, hogy minél flancosabb, minél nagyobb és szőrmésebb ruhát vegyenek fel az emberek. Kifejezetten tetszett, hogy „no fur", azaz szőrmementes a rendezvény. Szerintem a fenntarthatóság szempontjából az a legfontosabb, hogy annyit tegyünk, amennyit úgy érzünk, meg tudunk tenni, óriási lemondások nélkül. Nagyon sokat olvasni ugyanis a klímaszorongásról, hogyha az ember megpróbál mindent megtenni, de nagyon beleássa magát, akkor rájön, hogy igazából elég nagy sz*rban van a Föld, és ő maga nem tud sokat tenni anélkül, hogy fel ne áldozná teljesen az életét. Szerintem egy olyan világot élünk most, amelyben ha mindenki egy picit megpróbál odafigyelni, akkor azzal már sokat lehet elérni. Én például arra próbálok koncentrálni, hogy ne vegyek felesleges dolgokat. Ruhám sincs olyan sok, pont amennyi elég, ezen kívül figyelek a szelektív hulladékgyűjtésre. A tudatosság a kulcs, ez a legfontosabb.

Kardos Eszter

A Barátok közt egykori Vandája büszkén viselt egy 2-3 ezer forintos, turis ruhát, amely nem mellesleg gyönyörűen állt rajta.

Ezt a ruhát körülbelül 5 évvel ezelőtt vettem, és az utolsó Story díjátadó gálán volt rajtam. Már ott ki akartam emelni, hogy egy turkálós ruhában érkeztem az év egyik legnagyobb gálájára, de ott annyira azon volt a fókusz, hogy én akkor tértem vissza az első gyerkőcöm születése után a sorozatba, hogy senki sem kérdezett a ruháról. Azóta rengeteg műsorvezetésen segített ki ez a viselet, úgyhogy azt hiszem, ezt a 2-3 ezer forintot kimaxoltam. De annak örülök leginkább, hogy két gyerek után is rám jön, és fel tudtam venni

– nevetett Kardos Eszter, aki egykori színésznőtársához, Lékai-Kiss Ramónához hasonlóan a gyerekek megfelelő nevelésében látja a Föld jövőjét.

Nem elég szelektíven gyűjteni a szemetet meg elzárni a csapot fogmosáskor. Mindenre egy icipicit oda kéne figyelni, és ha mindenki egy icipici lépést tenne, akkor tényleg elérhetnénk változást. Én például ruhát sem vásárlok sokat, inkább minőségit, ami hosszú életű. Mosásnál figyelek, hogy 40 fok legyen a maximum, ezzel is spórolva az árammal. Sok téren próbálunk figyelni. A gyerekeket is arra neveljük, hogyha kihúzzák a kukát, akkor a műanyagosba dobják az üres PET-palackot, míg a zsepit a papírosba. Ezzel talán elindítom őket egy úton.

Sáfrány Emese

Aleska az első pillanatban megijedt, amikor megtudta, hogy egy régebbi ruhájában kell megjelennie a díjkiosztón. A második pillanatban azonban beugrott neki a fotón is látható „álomruhája", amit bár ő maga még nem húzott fel korábban, ott lapult a szekrénye mélyén.

Egy másik gálára terveztem felvenni korábban, ám abban az időben ciki volt olyasmit viselni, amit valakin egyszer már láttak. Radics Gigi pedig pont ebben a ruhában jelent meg nem sokkal az esemény előtt egy címlapon. Akkor azt mondtam, én így fel nem veszem. Azóta pedig Horváth Éván és Nagy Alexán is volt ez a ruha, rajtam most először. Alig vártam, hogy végre felölthessem magamra úgy, hogy az ne legyen kellemetlen. Most pedig még menő is vagyok, hogy újrahasznosítottam egy agyonhordott ruhát

– nevetett fel büszkén az egykori pornószínésznőből lett légtornász, aki már most környezettudatosságra neveli 9 hónapos gyermekét.

Próbálom mutatni neki, hogy például hogyan kell szelektíven gyűjteni a szemetet. Mindent megteszek annak érdekében, hogy jól neveljem, ha pedig nagyobb lesz, el is magyarázom majd neki, hogy mindez miért fontos. Közszereplőként a többi ember figyelmét is lényegesnek tartom felhívni a fenntarthatóságra. Számomra az a legelszomorítóbb, amit a tengerekkel művelünk, hogy mennyi szennyeződés belekerül. Én még a wc-be sem dobok olyat, ami nem oda való. A levegőszennyezés is borzasztó. Nekem például nincs jogosítványom, nem vezetek, nem is dohányzom. Nemrég olvastam, hogy Új-Zélandon a 2008 után születettek nem vásárolhatnak majd cigarettát. Tök jó lenne, ha ezt itthon is bevezetnék, mert így előbb-utóbb „kihalnának" a dohányosokPont most olvastam h az egyik ország kezdeményezte h x év után születettek már nem vehetnek cigarettát a jövőben. A dohányzás egyébként is csak pótcselekvés, amivel baromira szennyezik a környezetünket, és az én friss levegőmet.