Emberek milliói hagyták el otthonaikat, civilek százai vesztették életüket, a világgazdasági kilátások pedig percről percre rosszabbak az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta. Hogy még meddig húzódik a háború, senki sem tudja, ám mindenki ott próbál segíteni, ahol csak tud. Nincsenek ezzel másképpen hazánk hírességei sem, akik nemrég a GLAMOUR Women of the Year díjátadó gáláján gyűltek össze. Az eseményen néhány perc néma csenddel emlékeztek meg a háborúban elesettekről, mi pedig arról kérdeztük a sztárokat: ők hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet, és lehetőségeikhez mérten hogyan próbálnak segíteni a rászorulóknak.

Király Linda

Az Egyesült Államokban született énekesnő maga is járt a határnál. Többek között élelmiszert vitt az Ukrajnából menekülőknek. Mint mondta: az a dolgunk, hogy ilyen helyzetben segítsük egymást.

Egy háborús helyzet az egy borzalmas állapot. Egy szörnyű helyzetből átmentünk egy másik szörnyű helyzetbe. Ezt nehezen lehet hova tenni ebben a pillanatban. Én megteszek mindent, hogy segítsek az embertársaimon. Ha bárki szenved, ha ártatlan emberekről van szó, akkor segíteni kell. Nekem ez a fő dolgom. Az, hogy mi van a háttérben politikailag és kinek mi a véleménye, én ebbe nem folyok bele. Ha látok egy szenvedő alanyt, akkor amit meg tudok tenni, azt megteszem.  A mostban kell élni és okosan, nyitott szemmel járni. Az utóbbi pár évben olyan borzasztó helyzetben voltunk, hogy nem lehet tervezni, nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap. Ijesztő, amikor ennyire bizonytalan a helyzet. Ilyenkor nincs más választásod, mint összefogni másokkal és megpróbálni pozitívnak maradni

– fejtette ki véleményét Király Linda.

Nyári Dia

Nyári Dia minden nap azért imádkozik, hogy végre véget érjen a háború. Nem csak az ukrán emberekért, hanem az egész világ sorsáért aggódik.

Azt gondolom, a világ soha nem fekete vagy fehér. Tudom, hogy ennek volt előzménye, de ezeket az eszközöket megbocsáthatatlannak tartom. Kicsiben, ha nekem összetörik az autómat, akkor nem mészárlom le az elkövető családját. Ártatlan emberek halnak meg, és globálisan is borzasztóan súlyos, például napról napra érezhető gazdasági következményei vannak a háborúnak már a kitörése óta. Az emberek már most láthatják a boltokban, hogy milyen hatásai vannak és lesznek a konfliktusnak a jövőben. Mi például szerettünk volna építkezni, és a háború az egyik oka annak, hogy nem kezdtük el. Szerintem évek múlva az alapanyagárak nagyon drágák lesznek, a jegybanki alapkamat pedig az egekbe szökik. Ameddig a háború tart, ez napról napra egyre súlyosabb lesz. Én hiszem, hogy 2022-ben egy konfliktust nem így kell, nem csak így lehet megoldani.

Kocsis Tibor

Az egészet teljesen mértékben értelmetlennek találom. A háború, mint olyan, nem tud győzelemmel vagy vereséggel zárulni. Egy háború mindenképpen rossz. Minél jobban begyűrűzik és minél jobban belelovalja magát mind a két ország, annál rosszabb hatása lesz a háborúnak. Nagyon nehéz felelőst keresni és nagyon nehéz felelőst találni. Aggódom, hogy mi lesz a vége. A gazdasági következményektől is tartok, amelyek egyre nagyobbak lesznek, és begyűrűznek az élet minden területére

– kezdte kifejteni álláspontját az énekes, aki értetlenül áll azok előtt a vélemények előtt, miszerint a művészeknek nem kellene kinyilvánítaniuk a véleményüket. Úgy véli, művészként igenis álláspontot kell foglalnia egy ilyen helyzetben.

Én nagyon bírom nemzetközi szinten is azokat a művészeket, akik elmondják a véleményüket és segítenek. Én is igyekszem segítséget nyújtani úgy, ahogy az én eszközeim engedik. Akár anyagiakban, különböző csomagok formájában, akár csak egy poszt segítségével, hogy felhívjam a figyelmet. Jó látni, hogy mindenki kiveszi ebből a részét teljesen önzetlenül, hiszen nem lehet pártatlannak maradni. Alapvetően nem akarok politikai elemzésekbe bocsátkozni, nem vagyok elemző, nem is értek hozzá annyira, de attól még Putyin egy agresszor. Nem tudom őt védeni, és nem is szeretném. Ahol az ő kezdeményezései miatt ártatlan életek halnak meg, akkor őt nem lehet felmenteni ez alól.

Péterffy Lili

Az énekesnő teljesen más oldalról próbálja megközelíteni a jelenlegi helyzetet. A szörnyűségek ellenére arra próbál koncentrálni, hogy mi emberek, mit tanulhatunk a konfliktusból.

2020 kezdete óta folyamatosan olyan dolgok történnek az emberiséggel, amelyek teljesen kimozgatnak minket a komfortzónánkból. Olyan dolgokat kell átvészelnünk és túlélnünk, amilyeneket még nem tapasztaltunk. Bár mindenkit mélyen érintett lelkileg, és sokakat mentálisan is megviselt az utóbbi időszak, úgy érzem, hogy aki valahogy kilábalt belőle és tovább csinálta a saját dolgát, az tovább tudott fejlődni. Szerintem ez a háborús helyzet is egy emberi próbatétel. Hogy hogyan viselkedünk az embertársainkkal, és hogy mennyire létezik az empátia egy olyan világban, amely elmaterializálódott. Nyilván borzasztó dolog, hogy 2022-ben megtörténhet az, hogy kitör egy háború, én ugyanakkor próbálom azt meglátni, amit ebből tanulhatunk.Én az ukrán emberektől rengeteg bátorságot tanulok. Hogy a kialakult helyzet ellenére a fiatal fiúk, sőt, még az idősek is ott maradnak, felveszik a katonaruhát és a fegyvert, és harcolnak az otthonaikért. Bámulatos, hogy milyen erő, bátorság és hazafiasság lakozik bennük

– fogalmazott Péterffy Lili. Bár ennek ellenére benne is vannak aggodalmak és félelmek, azt mondta: bízik az emberekben.

Annyira ügyesen alkalmazkodunk minden helyzethez. Biztos vagyok benne, hogyha neadjisten a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor is meg fogjuk találni a módot, hogy hogyan éljük tovább az életünket. Szerintem ez a fontos ezekben az időkben, hogy nem áll meg az élet, hiába történnek szörnyű dolgok. Ugyanúgy tudnunk kell tovább menni és létezni, és nem hagyni, hogy a félelem elhatalmasodjon rajtunk. Meg kell találnunk a mindennapoknak a lényegét, mert igazából nincsen értelme félni.

Lékai-Kiss Ramóna

A gála műsorvezetőnője kilenc éve az Ökumenikus Segélyszervezet egyik képviselője. Ő többek között rajtuk keresztül próbál segíteni a bajbajutottakon.

Az Ökumenikus Segélyszervezet azonnali segítséget nyújt azoknak a menekülőknek és menekülteknek, akik kénytelenek voltak mindenüket hátrahagyni. 

Megerősítették a beregszászi központjukat, mely szükség esetén több tízezer térségbe érkező menekült ellátását képes támogatni. A kialakult élelmiszer- és áruhiányt Magyarországról indított szállítmányokkal enyhítik. 

Lembergben humanitárius központot és raktárbázist hoztak létre, hogy hatékonyan tudják segíteni a térségbe érkező menekülteket és a befogadó közösségeket. A kézzelfogható segítség mellett figyelmet fordítanak a gyermekek speciális igényeire és a pszichoszociális segítségnyújtásra is.

Rajtuk keresztül, velük együtt próbálok segíteni a háborús menekülteken. Úgy nőttem fel, hogy a szüleimtől azt tanultam: ha tudunk, segítenünk kell, úgyhogy a mi családunk is így tesz a mindennapokban

– árulta el Lékai-Kiss Ramóna.