Mindannyiunk retinájába beleégett a jelenet, amelyet Will Smith rendezett a 94. Oscar-gálán. A kiosztott pofon miatti esetleges szankciókról egészen idáig tanácskoztak a Filmakadémia fejesei, míg végül megszületett a döntés.

Az Oscar-díjátadók történetének egyik legkínosabb és legmegosztóbb pillanatát köszönhetjük Will Smithnek, aki Chris Rock fellépésének kellős közepén felsétált a színpadra, és leosztott neki egy pofont, miután a komikus a színész felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságán viccelődött.

Hogy az egyébként Oscar-nyertes Smith felesége mi okból veszítette el a haját, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A pofozkodás óta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat elnyert színész hivatalosan is lemondott akadémiai tagságáról, nyilvánosan bocsánatot kért a nézőktől és a Filmakadémiától, valamint magától Chris Rocktól is.

Ennek ellenére számítani lehetett rá, hogy Smith nem ússza meg bünti nélkül:

az Akadémia tíz évre eltiltotta őt az Oscar-díjátadókon való részvételtől.

David Rubin, az Akadémia elnöke és Dawn Hudson vezérigazgató nyilatkozatában azt mondta, hogy a színész viselkedése minden jelenlévő és ott dolgozó ember örömét beárnyékolta, holott keményen megküzdöttek azért, hogy aznap este ott lehessenek és kiélvezzék munkájuk gyümölcsét.

Az Igazgatóság úgy döntött, hogy Mr. Smith 2022. április 8-tól kezdve 10 évig sem személyesen, sem virtuálisan nem vehet részt az Akadémia rendezvényein vagy programjain

– idézi a döntéshozók szavait a Colore.hu.

Will Smith-t tehát nemcsak az Oscarról, hanem más filmes eseményekről is kitilthatják. A szankciókat a színész elfogadta és megértette.