A Barátok közt egykori szereplője,  Som-Balogh Edina 11 éve hódol szenvedélyének, a festészetnek. Hosszú éveken át csak tervezte saját kiállítását, majd szeretett édesanyja halála után úgy érezte, itt az idő. A festmények témája az élet és minden, ami ehhez tartozik, köztük a veszteség, a szeretet, vagy a család. A színésznővel elmúlásról, művészetről, és utóbbi fontosságáról beszélgettem.

Mesélj kérlek, honnan ered a képzőművészet iránti érdeklődésed?

Az egész életemet körülöleli a művészet. Még kislány voltam, amikor a szüleim különböző rajzórákra irattattak be az iskola után. Gimnáziumi éveim alatt is folytattam a festést, majd Mészáros Erzsébet festőművész karolt fel és tanított, amiért örökké hálás leszek. Mellette a klasszikus festészet alapjait sajátíthattam el. Fiatal felnőttként az ELTE oktatója, Kiss Éva művészettörténész nagy hatással volt rám, mondhatni, hogy miatta is jelentkeztem az egyetemre, hogy az ő óráit hallgathassam. Ott aztán elmerültem a témában.

A festményeid közül a Kilátástalanság című munkád fogott meg a legjobban. A maszkban látható hölgy látványa a koronavírus-járvány emlékeit idézi fel.

Ezt a festményt a pandémia alatt készítettem.

Az egyik barátnőm édesapja koronavírusban hunyt el, az ő halála ihlette ezt a művet.

Szerintem a járvány sokakban ébresztett kilátástalanságot, nehéz éveken vagyunk túl, nincs olyan ismerősöm, akit ne viselt volna meg valamilyen szinten a Covid. Bár ezt a képet egy ideig félretettem, sokak tanácsára úgy döntöttem, kiállítom. A festményeimben visszatükröződnek a fájdalmaim, az örömeim, minden megélt boldog és szomorú pillanatom. Minden képemben benne vagyok, ez az igazság. Vannak olyan műveim, melyektől képtelen vagyok megválni.

Ezek a képek hol találhatók?

Az egész lakás tele van festményekkel. A nappalitól kezdve a saját kis festő szobámig mindenhol csüngenek.

Ebben a szobában alkotsz?

Pontosan. Ha úgy érzem, hogy besokalltam, oda menekülök. Ott szoktam meditálni, festeni, elvonulni a világ elől.

A családod hogyan viszonyul a hobbidhoz?

A férjem a legnagyobb rajongóm, az első perctől támogatott a munkámban. Sokat jelent, hogy büszke rám, hogy azt érzem, ha kitalálok valamit, rá számíthatok majd a megvalósításban. Feleségként és édesanyaként is helyt kell állnom, de tudom, hogy ha elvonulásra van szükségem, a párom segíteni fog.

Üzenem mindenkinek, hogy ne hagyják a gyerekkori álmaikat a múltba veszni, igenis küzdjenek érte, hiszen sosem késő, hogy valóra váltsuk őket. Ha újra megvan a célod felnőttként, akkor egyszer csak az út is kirajzolódik.

Spirituálisan hangzik, de én amúgy is hiszek ebben, hogy a gondolatoknak teremtő ereje van. Erre én vagyok az élő példa. Ez a kiállítás egy új élet kezdetét jelenti számomra. Hiszem, hogy minden, ami belőlünk születik, az egy őszinte üzenet a társadalom felé.

Említetted, hogy a művészet annyira nem “divatos” mostanság. Mire gondoltál?

A mai világban a fiatalok körében úgy vettem észre, hogy nem számít trendinek a festészet, ők egészen másfajta dolgokat tartanak divatosnak. Szeretnék kiállni a művészetért, hogy igenis ezeket az értékeket ne hagyjuk elveszni, csak mert nem szerepel minden közösségi felületen. Nem ciki, ha az ember kiállításokra jár, tartsuk inkább menőnek, ha valaki érdeklődik a művészetek iránt.

A kiállítás időtartama: 2022. április 25. - 2022. május 15. 

A kiállítás helyszíne: Aranybástya Étterem - Kávéház