Helyi idő szerint szerda délután 15 óra környékén, nem kevesebb, mint 14 órányi tanácskozás után hozott ítéletet az esküdtszék Johnny Depp és Amber Heard március óta húzódó perében.

Az esküdteknek 42 kérdésben kellett állást foglalniuk. Az egyhangú válaszadások alapján hozott ítélet szerint a bíróság végül kimondta

Johnny Depp ártatlanságát, valamint Heard bűnösségét a rágalmazás miatti összes vádpontban.

Mint fogalmaztak: a nő szándékosan, rosszhiszeműen sértette meg volt férje jó hírnevét, amiért 15 millió dollár, mai árfolyamon 5 milliárd 580 millió forint kártérítést ítéltek meg Deppnek. A színésznő volt férje ellen felhozott vádjait nem találták bizonyítottnak.

Az ítélethozáson egyedül Amber Heard jelent meg, Johnny Depp Londonban maradt, ahol a hétvégén egy zenekarban lépett fel. A bíróságon ügyvédjei képviselték, ő maga pedig egy üzenetben reagált az ítéletre.

Hat évvel ezelőtt örökre megváltozott az életem, a gyermekeim, a hozzám legközelebb állók, és azoknak az embereknek az élete, akik sok-sok éven át támogattak és hittek bennem. Mindezt egy szempillantás alatt. A médián keresztül hamis, nagyon súlyos és bűnügyi dolgokkal vádoltak meg, ami gyűlöletkeltő tartalom végtelen özönét indította el, bár soha nem emeltek vádat ellenem. Már kétszer bejárta a világot egy nanoszekundum alatt, és szeizmikus hatással volt az életemre és a karrieremre. Hat évvel később az esküdtszék most visszaadta az életem. Igazán meghatódva érzem magam. Tudván az előttem álló jogi akadályokról és arról, hogy a világ elkerülhetetlenül betekintést nyer az életembe, az ügy folytatásáról csak alapos gondolkodás után döntöttem. Az előterjesztésének a célja kezdettől fogva az igazság feltárása volt, függetlenül az eredménytől. Tartoztam ezzel a gyermekeimnek és mindazoknak, akik kitartottak mellettem. Békésnek érzem magam, hogy tudom: végre sikerült

– írta az Instagramon. 

Hozzátette: lenyűgözte, mennyi szeretetet kapott az elmúlt időszakban a rajongóitól és a támogatóitól. Reméli, tudott segíteni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek, illetve abban is reménykedik, hogy újra életbe lép valakiről az ártatlanság vélelme addig, amíg be nem bizonyítják az illető bűnösségét.

Utóbbi gondolatával a cancel kultúrára utalt, azaz hogy manapság pillanatok alatt tönkre lehet tenni valaki életét megalapozatlan, bíróságon nem bizonyított vádakkal. Amikor Heard 2016-ban először megvádolta Deppet családon belüli erőszakkal, az azonnal negatív hatással volt a színész karrierjére. Szerepektől és más lehetőségektől is elesett.

A bíró, a bírósági személyzet, az esküdtszék, a helyi seriff, valamint saját jogi csapatának munkájáért is köszönetet mondott Johnny Depp, aki a következő sorokkal fejezte be egy gondolatát:

a legjobb még hátravan, és végre elkezdődött egy új fejezet. Az igazság soha nem vész el.

Az ítéletre Amber Heard Twitteren reagált, a bíróság döntése mélységesen elszomorította.

A csalódás, melyet most érzek szavakkal leírhatatlan. Megszakad a szívem, hogy egy tengernyi bizonyíték sem volt elegendő ahhoz, hogy szembe szálljak az ex férjem aránytalanul nagy erejével, befolyásával és karizmájával. De még inkább csalódott vagyok, amiatt, amit ez az ítélet jelent a világ többi nője számára. Ez azt az időt idézi vissza, amikor egy nő felemeli a hangját, akkor nyilvános megalázásban és megszégyenítésében részesülhet. Ezt azt az eszmét veszi semmibe, hogy a nők elleni erőszakot komolyan kell venni.

Úgy vélem, Johnny ügyvédei sikeresen megvezették az esküdtszéket hogy figyelmen kívül hagyják a szólásszabadságot, és olyan döntő bizonyítékokat melyekkel az ügyünket megnyertük az Egyesült Királyságban.

Szomorú vagyok, amiért elvesztettem az pert, de az mégnagyobb szomorúsággal tölt el, hogy úgy néz ki, elvesztettem a legalapabb amerikai jogomat, hogy szabadon és nyíltan beszélhessek.

Az ügy

Johnny Depp azért perelte be márciusban Amber Heardöt, mert a nő 2018-ban egy, a The Washington Postban megjelent cikkben azt állította egy meg nem nevezett személyről, hogy az brutálisan bántalmazta őt. Bár Depp neve az írásban nem szerepelt, személye egyértelműen felismerhető volt. A színész perrel akarta tisztára mosni a nevét, valamint kártérítést nyerni a rágalmazás miatt elvesztett szerepekért.

(Blikk/Femina