DSC6289

Schobert Norbert: „Ha a kutyák ugatnak rám a kerítés mögül, nem ugatok nekik vissza”

2022.07.16. 15:15

Schobert Norbi húsz évvel ezelőtt vette fel a harcot az elhízás, vagy ahogy ő fogalmaz: a szénhidrátmérgezés ellen és máig küldetésének tartja, hogy „kiszabadítsa az embereket a zsírbörtönből". Ebből a célból jelentette meg újra két évtizeddel ezelőtt kiadott sikerkönyvét, A Norbi titok című kötetet, amely annak idején a bestseller-listák élén szerepelt, az aerobikoktatóból lett üzletembernek pedig megváltoztatta az egész életét. 

A könyv újragondolt, frissített kiadását kedd délután mutatta be Schobert, az eseményen pedig néhány tudományos ténnyel bizonyították, hogy a világ nem jó irányba halad. Az életmód szakember elmondta: bár egy átlagos embernek napi 120-160 gramm szénhidrátra lenne szüksége az egészsége megőrzése érdekében, ehhez képest a többség akár napi 5-600 gramm szénhidrátot is elfogyaszt. Schobert úgy véli, pusztán mozgással és kevesebb evéssel nem lehet megoldani a problémákat: legfőképp a szénhidrátbevitel az, amelyre fegyelmezetten figyelnünk kell. Mint mondta: Magyarország lakosságának 60 százaléka elhízott és minden negyedik embert érint az inzulinrezisztencia, amelyet a kettes típusú cukorbetegség előszobájának tartanak.

Miben különbözik az új kötet az elsőtől?

Az új könyvet a mai világhoz mérten aktualizáltam. A leírtakat ezúttal egy szakember, dr. Csapó János professzor emeritus, az MTA doktora lektorálta, valamint egy receptkönyvet, illetve a fiam, Schobert Norbika és egy pártfogásomba vett tinédzser, Rácz Géza történetét is tartalmazza. Utóbbi alatt korábban több mint 300 kilót mutatott a mérleg. Húsz év telt el, három generáció nőtt fel az első kötet megjelenése óta – aki akkor megvette és 20 éves volt, az most 40. Aki 40 volt, most már 60. Aki 50 volt, az már 70 éves elmúlt – lehet, hogy nem is él. A könyvnek minden sora, tanácsa igaz, ugyanúgy lehet alkalmazni a mai világban és nem feltétlen kell hozzá megvenni a termékeinket. A szabályok ugyanazok, de úgy éreztük, ki kell adnunk még egyszer.

Miért éppen A Norbi titok címet viseli a kötet?

Mert az én titkomról szól – ami igazából nem titok. Az egész életem benne van ebben a könyvben: leírtam mindazt, ami az elmúlt 20 évemet a leginkább meghatározta. Küldetésemnek tekintem, hogy kiszabadítsam az embereket a zsírbörtönből, ehhez pedig nem kell Update termékeket venni. Ugyanakkor segíthetnek abban, hogy be tudjuk tartani a napi szénhidrátbevitelt.

Kik számára nyújthat még segítséget ez a könyv a túlsúllyal küzdőkön kívül?

Akik egészségesebb életmódot szeretnének folytatni, megfelelően szeretnének étkezni. Az egészségnek az a lényege, hogy a vércukorszint reggeltől lefekvésig 4 és 7 között maradjon. Ha az ember sok szénhidrátot eszik, az inzulinrohamhoz vezethet, tehát a cukra felugorhat 10-12-re, majd leesik 2-re, amitől rosszul fogja érezni magát.

Hogyan állhatunk át könnyen szénhidrát-csökkentett életmódra?

Leginkább úgy, hogy elkezdjük számolni a bevitt szénhidrát mennyiségét. Ha délig kibírjuk például 40 grammal, és estig megintcsak 40 grammot fogyasztunk, akkor nagyon szépen fogunk fogyni. Mást nem kell korlátozni: sem a sajtot, fehérjét, zsírt, tojást, sem pedig a zöldségeket. Csak a lisztből, a cukorból, a rizsből és a burgonyából kell visszavenni.

A rizs helyett milyen más alternatívák léteznek?

Lehet készíteni karfiolrizst és létezik például rizsszemtészta is, amelynek kevesebb a szénhidráttartalma, de ugyanazt a gasztronómiai élményt nyújtja. A rizs egy nagyon jó étel, de inkább a sportolóknak és a tömegnövelő testépítőknek való.

Mi a helyzet a rizsliszttel?

Szénhidrát-csökkentett életmódot folytatóknak a rizsliszt is tabu.

Mint említette, a magyar lakosság 60 százaléka elhízott. Ön szerint létezik boldog kövér ember?

Biztos, hogy van ilyen. Én mondjuk nem voltam boldog, amikor kövér voltam. Sokakkal találkoztam, akik hasonló cipőben járnak. Azt gondolom, hogy egy elhízott személy is boldogabb lenne, ha erőlködés nélkül egészséges, szexi és szép illető válhatna belőle. A termékeink például segítenek abban, hogy minél kevesebbről kelljen lemondania a fogyni vágyóknak. Ha valakinek ideális a testsúlya és csinosan tud öltözni, tud táncolni, szaladni, focizni, akkor sokkal boldogabb, mintha 20-30-40-50 kiló túlsúllyal szenved a nyári melegben, nézi a tévét, ül a moziban és eszi a pattogatott kukoricát és nachos-t. Az nem egy boldog élet szerintem.

A kritikát mennyire bírja? Hogyan fogadja a rosszindulatú megjegyzéseket?

Igazából nem esik jól, de már lepereg rólam. Tudom, hogy ki vagyok, honnan jöttem, mit értem el és hogy mi rejlik még bennem. Erre akarok fókuszálni. Ha megyek az utcán és kutyák ugatnak rám a kerítés mögül, nem ugatok nekik vissza. Nem szabad hagyni, hogy ez visszahúzzon.

Jobban kedveli, ha valaki szemtől szembe megmondja a véleményét?

Abszolút. Az utcán, a való életben azonban sosem ér atrocitás. Mindenhol szeretnek, szelfiznek velem, tanácsot kérnek tőlem. Csak online támadásoknak vagyok kitéve, ahol arc és név nélkül esnek nekem.

Mennyit változtatott az ön megítélésén a Norbi-termékcsalád?

Napi szinten küzdök mindenkivel. A támadásokkal, a hatóságokkal. Sajnos több a kritika, mint az elismerés. Azzal is folyamatosan szembe kell néznem, hogy az elhízással kapcsolatos gondolataimat a szokásaimon, a viselt dolgaimon keresztül méricskélik, pedig a túlsúly egy tőlem független társadalmi jelenség.

Hogyan tudja összeegyeztetni a magánéletét a munkával?

Ez napi 16 óra meló, húsz éve. Néha összeomlik az egészségem, aztán felállok és folytatom. A céggel járó stressz visel meg a leginkább. Engem csak ez öl meg, semmi más. A feleségem, Réka óriási segítség a feszültségoldásban, ő a támaszom mindenben. Összefogja mögöttem a családot, ő a mentsváram.