Az írónő továbbra sem szabadul a transzfób vádaktól.

Még 2020-ban robbant ki botrány a Harry Potter-könyvsorozat írónője körül, amikor egy Twitter-bejegyzése miatt először transzfóbnak, később pedig homófóbnak titulálta őt az internet népet, illetve több LMBTQ szervezet. Rowlingot a történtek miatt  a Harry Potter -széria három főszereplője, Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson is elítélte számos más híresség mellett.

A botrány az utóbbi időben lecsendesedni látszott, azonban az írónő legújabb kiadott regénye ismét felborzolta a kedélyeket. Rowling írói álnevén, Robert Galbraight neve alatt adta ki a The Ink Black Heart, azaz A tintafekete szív című könyvét.

A mű főszereplője egy youtuber, Edie Ledwell, akit azután hurcolnak meg az interneten, hogy videóit rasszistának, ableistának (aki a fogyatékkal élőket másodrendűként kezeli - a szerk.) és transzfóbnak minősítik. Kritikusai idővel  nyilvánosságra hozzák a lakcímét, számtalan fenyegető üzenetet kap, míg végül egy nap holtan találják egy temetőben, halálra késelve.

Az olvasók észrevették a hasonlóságot Edie és az írónő élete között, de

Rowling tagadja, hogy saját magáról mintázta volna a főszereplőt.

Mindenesetre azt egyértelműen elismerte, hogy a könyvben olvasható bizonyos cselekmények valóban megtörténtek vele is.

Szeretném nagyon egyértelműen tisztázni, hogy ezt a könyvet nem válaszként írtam mindarra, ami velem történt. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy amikor mindez megtörtént, azok, akik már olvasták a kézirat akkori változatát, azt kérdezték, látnok vagyok-e. Nem vagyok látnok, ez egyszerűen csak egy furcsa fordulat. Az élet néha jobban imitálja a művészetet, mint amennyire az ember szeretné

– nyilatkozta az írónő.

A könyv nemcsak az olvasóktól, de a kritikusoktól is kemény bírálatot kapott. Utóbbiak főként az önsajnáltatás vádjával pontozták le a könyvet. Még olyan, hagyományosan konzervatív újságok kritikusainak sem tetszett, mint a Times.

(Borítókép: J. K. Rowling, New York, 2019. december 11. Fotó: GettyImages)