Az egykori hollywoodi álompár mindent megtett annak érdekében, hogy több lábon tudjanak állni: házasságuk idején egy közös francia szőlőbirtokot is vásároltak.

Ryan Reynoldshoz, Post Malonehoz és más világsztárokhoz hasonlóan pár éve Pitt is beszállt az alkohol bizniszbe. A Fleur de Miraval nevű, kimondottan a rozé Champagne-ra specializálódott cég első tételei két évvel ezelőtt kerültek a boltok polcaira. Az akkori áruk körülbelül 390 dollár (154 ezer forint) volt. 

Az Oscar-díjas színész az exfeleségével, Angelina Jolieval 2008-ban vette a borászatot: a Chateau Miraval nevű pincészet Franciaország déli részén található. Rozéik olyan jó minőségűek volt, hogy kampány nélkül is jól ment az üzlet.

A cég szakmai csapatát olyan nagy nevek erősítik, mint Marc Perrin francia borász és a Pierre Péters Champagne tulajdonosa, Rodolphe Péters.

Ez a projekt elsődlegesen egy művészeti vállalkozás, mert kiváló bort készíteni egyfajta alkotási folyamat. (…) Minden alkalommal, amikor Rodolphe Péters-szel egy vintage rozé Champagne-t kóstoltunk, ugyanarra a következtetésre jutottunk: szeretjük a jó Champagne ízét, ami idővel alakul ki, főleg, ha a Chardonnay irányába hajlik, de sokszor nehéz aromás ízeket éreztünk a vörös bor miatt, ami megzavarja az ital harmóniáját és előkelőségét. Ezért akartunk egy másfajta rozé Champagne-t alkotni, amelyben az érett Chardonnay szőlő a fiatal Pinot Noirt szőlővel elegyedik

– mondta Famille Perrin a korábban kiadott közleményben. 

Brad Pitt, mint ötletgazda

Amíg Jolie, mint csak tulajdonos társ vesz részt a cég vezetésében, addig Pitt, mint ötletgazda jeleskedik a projektben.

Brad ötlete volt, hogy egy kimondottan Champagne-ra specializálódott házat hozzunk létre, amelyet a rozé Champagne-nak szentelünk

– biztosította Marc Perrin a Wine Spectator magazint.

Az első palackozás

A Fleur de Miraval Exclusivement Rosé-ja nem csak rózsaszínes árnyalata miatt jellegzetes, hanem íze miatt is: a ribizli és a málna dominál benne. Az italba 75 százalékban különböző korú Chardonnay szőlő került, amit fiatal Pinot Noir szőlővel házasítottak. A bort ezután három évig érlelik, majd palackozzák, végül egy rózsaszín dobozba helyezik. A Fleur de Miraval Rosé öt év tesztelés és ízlelés eredménye.

Oda-vissza perlik egymást

A jelenlegi álláspontok szerint azonban veszélyben lehet a Chateau Miraval. Ugyanis Jolie saját részesedését az iratok szerint egy luxemburgi székhelyű szeszgyártónak adta el, amelyet Jurif Sefler orosz oligarcha birtokol.

Erről Pitt mit sem tudott és ügyvédei szerint Jolie az eladással szándékosan okozott kárt a színésznek.

Jolie tudta és szándékában állt, hogy Sefler és társai megpróbálják majd ellenőrzésük alá venni a Pitt által felépített üzletet, elértéktelenítve a Miravalba történő befektetést

– fogalmaztak, hozzátéve, hogy Sefler kétes társulásokkal és gyilkos üzleti taktikával szerzett hírnevet, részvétele a birtok üzemeltetésében a Pitt által gondosan felépített márka hírnevét rontja.

E miatt Pitt beperelte Jolie-t. Most viszont a színésznő indított egy 250 millió dolláros pert, amiért Pitt megpróbálta „átvenni az irányítást” a közös borászatuk felett. Ugyanis Jolie a HVG szemléje szerint korábban felajánlotta részesedését a volt férjének is, Pitt azonban az utolsó pillanatban irreleváns követeléseket írt bele a szerződésbe. Például azt, hogy Jolie nem beszélhet nyilvánosan a házasságuk felbomlásához vezető eseményekről, amit a színésznő nyilvánvalóan nem fogadott el. 

(Borítókép: Brad Pitt, Angelina Jolie. Fotó: Jon Kopaloff/GettyImages, Samir Hussein/GettyImages)