Világhírnevet a Titanic című film hozott a számára, legjobb barátjának a mai napig Tobey Maguire-t, az első Pókember-filmek sztárját tartja, évekig a világ legszebb férfijának tartották, párt azonban csak 25 év alatt választ: Leonardo DiCaoprio november 11-én tölti be 48. életévét.

Hollywood egyik legsikeresebb, Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas színésze Leonardo Wilhelm DiCaprio néven, egy orosz származású jogi titkárnő és egy képregény-forgalmazó gyermekeként látta meg a napvilágot Los Angelesben, '74. november 11-én.

Nevét azután kapta, hogy rúgott egyet édesanyja hasában, amikor ő éppen az itáliai művész egyik festménye előtt állt.

Szülei korán elváltak, DiCaprio pedig az édesanyjával maradt, aki kénytelen volt több lábon állni, hogy eltartsa a fiát. Los Angeles-en belül többször is költöztek, egy időben a Los Angeles Public Library mai, Los Feliz-i ágának helyén éltek.

DiCapriót gyerekként kifejezetten érdekelték a képregények, kosaraskártyák és múzeumok, a színészet után az apai mostohatestvére miatt kezdett el érdeklődni. Először 12 évesen keresett ügynököt, ám visszautasították, mert nevét nem tartották elég angolosnak.

Azt tanácsolták neki, hogy keresztelkedjen Lenny Williamsre,

ám ezt DiCaprio visszautasította. Első szerepét 1989-ben kapta, amikor beválogatták Garry Buckman szerepére a Vásott szülők című sikerfilm sorozatváltozatába. Itt ismerkedett meg Tobey Maguire-el, akit máig a legjobb barátjának tart. Első filmszerepét a '91-es Rémecskék 3-ban kapta, karrierje innentől egyre feljebb ívelt. Először 19 évesen jelölték Oscar-díjra a Gilbert Grape-ben nyújtott alakításáért. A filmben egy mentálisan sérült fiút játszott. Első, nemzetközileg is ismertebb szerepét 1996-ban kapta a Rómeó és Júlia modern feldolgozásában, ám a világhírnevet a '97-ben bemutatott Titanic című film hozta el a számára. Bár ez volt minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje, az IMDB-értékelések szerint a nagyszabású alkotás épphogy csak fenn van a színész top 10-es filmjeinek listáján, amelyet a következő galériánkban láthat. Íme:

A Titanic nemzetközi sikerét követően Leonardo DiCaprio nevét az egész világ megismerte. Igazi címlapfiúvá, a tinédzserlányok bálványává vált. A People magazin többször is a világ legszebb emberei közé választotta, idővel olyan kifejezésekkel illették, mint „tini szívtipró” vagy „szexszimbólum”. A ráaggatott jelzőkkel állítása szerint sosem volt kibékülve:

Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte. Sosem fogom újra elérni azt a népszerűségi szintet, s nem is számítok rá. Nem is fogom megpróbálni

– nyilatkozta a Time magazinnak 2000-ben. Ehhez képest egyik sikerfilmje követte a másikat, mígnem 5 Oscar-jelölés után 2016-ban megkapta az első akadémiai elismerést A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért. Ezen kívül temérdek másik díjat is bezsebelt, többek között még egy Oscar-jelölést 2020-ban, számtalan Golden Globe-jelölést, három Golden Globe- és egy BAFTA-díjat.

Nemcsak színészi munkássága, de környezetvédelmi aktivitása miatt is rengeteg ember szimpátiáját elnyerte az utóbbi években. Azon kevés sztárok egyike, akik nem használnak magángépet; az otthonát megújuló energiaforrásokkal és környezetbarát megoldásokkal látja el energiával és autóból is hibridet használ. Elhivatottan küzd a globális felmelegedés ellen, amelynek káros hatásairól ismeretterjesztő dokumentumfilmet is forgatott 2007-ben Az utolsó óra címmel. A témában az egyik leghíresebb és legismertebb szónoklata a 2016-os Oscar-díjátadón mondott beszéde volt, miután átvette A legjobb színésznek járó díjat. A felvétel 50 milliós megtekintésnél jár a YouTube-on, máig a legnézettebb videó az Oscar-gála csatornáján.

Amennyire remekel filmes karrierjében és az aktivizmusban, DiCaprio magánélete éppen annyira viharos: bár nők milliói voltak és vannak oda érte a mai napig, ő igencsak válogatósnak bizonyult a párkapcsolatok terén. Egy időben együtt volt többek között Gisele Bündchen brazil szupermodellel, Kristen Zanggal, Vanessa Haydennel, Bar Refaeli izraeli modellel, Blake Lively színésznővel, valamint Erin Heatherton modellel. Elhírhedt róla, hogy nem hajlandó 25 évnél idősebb nővel járni, és tudatosan szakít is mindenkivel, aki eléri ezt a kort. Feltehetően sebhelyét is egy magánéleti vitahelyzet okozhatta: kevesen tudják róla, hogy 2005-ben súlyos arcsérülést szenvedett, amikor Aretha Wilson modell arcon vágta őt egy törött üvegpalackkal egy hollywoodi partin. Wilsont két év börtönre ítélték, Leonardo DiCaprio pedig csak még sármosabbá vált.

(Borítókép: Leonardo DiCaprio. Fotó: Getty Images)