Eszméletlen jó képeket csináltatott a Feri, precíz ember, ügyelt a minőségre, ezt mondta a kaposvári műkincskereskedő ügyének koronatanúja kedden a Kaposvári Járásbíróságon. Ő jelentette fel, és most tanúként is beszámolt arról, hogy tudomása szerint hogyan zajlottak a hamisítások - számol be a tárgyalásról a sonline.hu. Az ügyészség azzal vádolja a 48 éves kaposvári műkereskedőt, hogy interneten és galériájában hamis műalkotásokat árult. A rendőrségi házkutatáson 15 ilyen képet foglaltak le tőle: kilenc Rippl-Rónai, továbbá Mednyánszky-, Munkácsy-, Benczúr- és Gulácsy-képek másolatait. Ezeket megrendelésre készítették neki, ő pedig eredetiként adta el, hat sértettnek mintegy 80 millió forintos kárt okozott.

A tanúként kihallgatott férfi elmondta, hogy taxisként évek óta naponta szállította a vádlottat vidéki útjaira, bizalmi viszony alakult ki közöttük. A mozaikokat összerakta, ezért állítja, hogy biztosan képhamisítások ügyében jártak. Egyszer látta, hogy a vádlott egy fonyódi fazekas műhelyből átlátszó csomagolópapírral borított Kovács Margit-szobrot hozott el egy szatyorban. Azt állította, hogy azért másoltatta le, mert az eredeti eltörött. Utána még két ugyanilyen szobrot vitt el innen, az egyik aztán 8 hónapig állt a galériájában. Ha eladom, ki foglak fizetni, ígérte a taxisnak, mert tartozásokat halmozott fel az útjain.

A tanú arról is beszélt, hogy máskor Leányfalun jártak Aba-Novák Vilmos örökösénél, hogy egy festményt ismerjen el eredetinek, de ő nem volt erre hajlandó. A vádlott ekkor erőszakosan kérte, hogy igazolja az eredetiségét, mert Bécsből hozták, emlékezett. Azt is felidézte, hogyan kerestek fel egy debreceni festőt, akinél feltételezése szerint megrendelték a Cirkuszi műlovarnő című festmény másolatát, még ólomfehér festéket is vittek, mert az eredeti alkotó azzal dolgozott. A Fekete kalapos nő című Rippl-Rónai alkotásról, amelyet a kereskedő később 22 millió forintért szenzációként hirdetett meg, annyit tudott, hogy a Szépművészeti Múzeumban a vádlott lefotózott egy valódi képet, majd a pendrive-ot és egy művészeti albumot átadott egy festőnek, feltehetően akkor rendelte meg a másolatot. Egyes művészettörténészek 80 ezer forintért igazolták egy hamis kép eredetiség, állította.

A vádlott ügyvédje viszont arra utalt, hogy megromlott a viszony a tanú és a vádlott között, miután a taxis azzal vádolta védencét, hogy a félmillió forintot érő arany nyakláncát elsikkasztotta. Ezután a rendőrségen, az ügyészségen és a NAV-nál is feljelentette, de egyik helyen sem adtak neki igazat. A hamis képekről azt bizonygatta az ügyvéd, hogy örökségként került a vádlotthoz, sok közülük nem is az ő, hanem a rokonok tulajdona.

  Ezután a műkereskedő emelkedett szólásra, és azt állította, hogy bár jó kapcsolat volt a taxis és közte, mégsem látott az életébe, nem tájékoztatta az üzleti ügyeiről és a magánéletéről. A vádakat igyekezett cáfolni. Ítélet később várható.