A Facebook maga is segített a rendőrségnek a nyomozásban azzal, hogy megmutatta a háromszoros gyilkossággal vádolt 19 éves Alan Hruby profiloldalait (kettő is volt neki) – írja a Daily Mail. Az oklahomai eset elég durva: a lap szerint azért ölte meg családját a vásárlásmániás fiú, hogy kifizessen egy uzsorakölcsönt.

A vád szerint az 50 éves apa, John, a 48 éves anya, Tinker és Alan 17 éves húga, Katherine is meghalt, amikor a fiú agyonlőtte őket Duncan városában, október 9-én. Alan Hruby elismerte tettét, amit azzal magyarázott, hogy 3000 dollárral (741 ezer forinttal) tartozott a hitelezőjének. Facebook-oldalai azért kulcsfontosságúak a nyomozás szempontjából, mert úgy tudni, ezeken rendszeresen utalt arra, hogy mennyire nem szereti a családját, ellenben mennyire imádja lenullázni a hitelkártyáját. A bíróság ezért engedélyezte a nyomozóhatóságnak a profiloldal ellenőrzését.

Alan Hruby nemrég került be az Oklahomai Egyetemre, és az egyik Facebook-oldala szerint az volt a célja, hogy minél minőségibb életet éljen. Azt is állította, valami modellügynökségnek is dolgozott, és az oldalán látni olyan fotót, ahol agyonfehérített fogakkal és agyonbarnítva van lefotózva. Blogján is a vásárlási mániájáról írt a nagy egóval rendelkező fiatal: „Mire átadja a cuccot neked, olyan magasan van benned az adrenalin, az a 15 ezer dolláros összeg nem túlzottan izgat addig, amíg haza nem érsz, és látod a számlát".

Emellett minden közösségi oldala tele van drága időtöltései emlékeivel: európai utazások, drága italok, autók és órák láthatók például az Instagramján. Nem is csoda, ha a nyomozók pénzéhesként írták le a fiút, aki minden pénzét fel is élte egyből. Egyszer a nagyanyja hitelkártyáját merítette le, és amíg Párizsban volt, szintén nem a saját kártyájáról szórta a pénzt. Aztán lassan uzsorakölcsönökbe is belekeveredett, így a családi örökség megszerzése lehetett az egyik kiút a számára. Ehhez a szüleinek meg kellett halniuk, de a húgának is, hogy egyedül ő örököljön.

A gyilkosság után bejelentkezett egy dallasi hotelbe, és úgy tett, mintha mi se történt volna. Egyik barátja is azt mondta, nem is gyanította, hogy Hruby bárkit megölt volna. Ő mindig vidámnak és nevetősnek látta Alan Hrubyt, ahogy a gyilkosság utáni találkozásuk alkalmával is. Eközben mindenki csodálkozott, hogy a Hruby-házaspár nem jelent meg a munkahelyén, majd a házvezetőnő végül megtalálta a négynapos holttesteket a házban. Alan Hruby nem sok jóra számíthat, óvadék ellenében sem helyezhető szabadlábra, és Oklahomában egy háromszoros gyilkosságért kiszabható a halálbüntetés is.