A Velvet információi szerint Szigetmonostoron három fém hordóra bukkantak járókelők, akik azonnal értesítették e helyi hatóságokat. Úgy tudjuk, a hordókban veszélyes, mérgező vegyszer van.

Az elsődleges gyanúnak megfelelően valóban egészségre káros nátrium-hidroxid van abban a három hordóban, amelyet péntek dél körül találtak Szigetmonostorkülterületén - tájékoztatta a laborvizsgálat eredményéről a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

Csámpai Attila korábban elmondta: rendőrségi jelzésre vonultak ki a szentendrei tűzoltók Szigetmonostorra, a hordók feltalálási helyére, s úgy vélték, hogy a szappangyártáshoz is használt nátrium-hidroxid granulátumot tartalmazhatnak a hordók.

Azóta a fővárosi katasztrófavédelem mobil laborjának vizsgálata igazolta a gyanút. Az erősen maró, lúgos kémhatású, a bőrre kerülve égési sérüléseket okozó anyagból összesen 8 kilogramm van a hordókban, melyek hulladékot is tartalmaznak - ismertette a szóvivő.

A hordók elszállítása a terület tulajdonosának a kötelessége, a tulajdonos beazonosítása folyamatban van - tette hozzá Csámpai Attila.