Egy nyári haláleset után vizsgálódva jutottak el a nottinghamshire-i rendőrök egy Desmond D'Mello nevű fogorvoshoz, aki azzal került a hírekbe, hogy az asszisztense lefilmezte, hogy munka közben nem mos kezet a páciensek között, nem cserél kesztyűt, de még az orvosi eszközöket sem fertőtleníti.

Egészen pontosan két szálon futott a történet, és a szálak csak nemrég egyesültek, de gyanúsítás még mindig nem történt. Amy Duffield tavaly augusztusban halt meg egy fertőzésben, mindössze tíz nappal azután, hogy D'Mellónál volt kezelésen.

A történet másik szála pedig az, hogy az asszistense három napon keresztül filmezte titokban D'Mellót, hogy fittyet hány az összes higiéniai előírásra, amivel veszélyezteti a páciensei életét, majd felnyomta a főnökét a felügyeletnél. D'Mello praxisát idén júniusban felfüggesztették.

Majd a brit népegészségügyi hivatal a fogorvos mintegy összesen 22000 páciensének azt tanácsolta, hogy haladéktalanul menjenek el kivizsgálásra, könnyen lehet, hogy HIV-, Hepatitis B vagy C fertőzést kaptak. Az ügyben ötezer gyerek is érintett.

Az Amy Duffield halálát vizsgáló halottkémnek ekkor lett gyanús az egész dolog, és a rendőrség segítségét kérte, hogy vizsgálják meg, van-e kapcsolat Duffield halála és az alig tíz nappal korábbi fogorvosi vizsgálata között – írja a Mirror.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy egyelőre nem bűncselekmény gyanúja miatt nyomoznak, egyszerűen csak azt akarják felderíteni, hogy lehet-e valamiféle kapcsolat. Névtelen források szerint tavaly augusztusban, amikor Duffield meghalt egy fertőzésben, D'Mello egy másik betege is meghalt fertőzésben. Egyelőre nem találtak bizonyítékot semmire, az ügyben jelenleg nagyobb súllyal szerepel, hogy felkutassák D'Mello korábbi pácienseit, és mindenkit teszteljenek, akit csak tudnak. Az orvos 32 éven keresztül praktizált, tényleg nagyon sokan érintettek az ügyben.

A BBC azt írja, hogy D'Mello klinikáját legutóbb tavaly novemberben ellenőrizték, akkor hosszabbították meg a működési engedélyét, az ellenőrök mindent a legnagyobb rendben találtak, és korábban nem merült fel panasz. Ettől függetlenül az a gyakorlat, amit folytatott, hogy nem fertőtlenített megfelelően, borzasztó veszélyes.