Lebukott egy bolgár bűnbanda, akik bankjegykiadó automatákra specializálták magukat. A fővárosban és vidéken úgynevezett "adatszerző eszközt" telepítettek több ATM-re, ezzel a módszerrel csak egy belvárosi terminálon 57 ügyfél PIN kódját szerezték meg, írja közleményében a rendőrség.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai négy héttel ezelőtt fogta el azt a két bolgár férfit, a 32 éves Sergey D-t. és társát, a 42 éves Valeri N-t, akik a belvárosi automatát "csapolták meg". Hasonló eszközöket használt két társuk, a 32 éves Stefan P., akit 2014. november 29-én, illetve a 20 éves Daniel P., akit 2014. november 30-án értek tetten a nyomozók.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az utóbbi két bolgár korábban legalább 12 alkalommal követett el Budapesten és vidéken hasonló bűncselekményt, majd a megszerzett bankkártya adatokkal ismeretlen társaik Malajziában, az Amerikai Egyesült Államokban és Peruban több mint 3,5 millió forint összértékben kíséreltek meg készpénzt felvenni. A pontos kárérték megállapítása az érintett pénzintézetek segítségével történik. Az adatszerző eszközöket a rendőrök lefoglalták, a gyanúsítottak ellen előzetes letartóztatásuk mellett folyik külön-külön eljárásban a nyomozás információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt.