Egy 18 évvel ezelőtti gyilkossági kísérlet miatt – Lakatos Csabára lőttek rá a Lovin – rács mögé került Tanyi György – adta hírül kedden a Népszabadság. Az ügy roppant szövevényes, a bérgyilkossági kísérlet hátterében a Nemzeti Nyomozó Iroda a más, súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított, majd bíróság elé állított Portik Tamást sejti. Állítólag olyan vallomások kerültek a birtokukba, amelyek arról is szólnak, hogy Portik a Papát, vagyis Sándor Istvánt akarta 10 millióval elhallgattatni, de a Lakatos Csaba eltette a pénzt, ezért lőttek rá. „Tízmillióról nem tudok, ellenben 300 millióról igen" – mondta a Velvetnek Sándor István. „Ennyit ígértek, ha egy időre eltűnök" – tette hozzá az egykoron olajos ügyek felderítésével megbízott nyomozó.

De nézzük, mi történt most, 18 évvel azután, hogy 1996. november 23-án a Lovin  rálőttek Lakatos Csaba hajtóra – aki akkoriban a fővárosi éjszakai élet egyik ismert figurája volt –,és életveszélyesen megsebesítették. Előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) őrizetbe vette a budapesti éjszakai élet egyik hírhedt verekedőjét és egykori verőemberét, Tanyi Györgyöt, és két testvérét. Ezt Tanyi ügyvédje megerősítette a Népszabadságnak. Azzal gyanúsítják őket, hogy 1996-ban le akarták lőni a  Lakatos Csaba hajtót, aki a nem sokkal korábban meggyilkolt Prisztás József üzlettársa volt.

Az már korábban kiderült, hogy a '90-es évek megoldatlan leszámolásainak felderítésével megbízott nyomozócsoport birtokában több olyan vallomás van, amelyek szerint Portik Tamás elszámolási vita miatt adhatott megbízást a Prisztás József lovaival is versenyző fogathajtó lelövésére. E vallomások szerint Lakatos állítólag tízmillió forintot vett át Portiktól azért, hogy fizesse le a vele jó viszonyban lévő, de Portikra és olajos köreire túlságosan veszélyes egykori operatív főnyomozót, a „Papa" fedőnéven is ismert Sándor Istvánt. A kenőpénzt azonban Lakatos állítólag eltette, emiatt a hirtelen haragú Portik bosszút esküdött. Vagyis a Lakatos Csaba elleni gyilkossági kísérlet sincs közvetlen összefüggésben a Prisztás-gyilkossággal. Mi több, Portikot még meg sem gyanúsították ezzel kapcsolatban.

Nem tudom, hogy Portikék 10 milliót kínáltak-e Lakatos Csabának, de azt igen, hogy abban az időben ez a kör 300 millió forintot ígért, ha azonnal repülőre ülök, mindegy hová, csak tűnjek el fél évre, míg ők zavartalanul ‘elrendezhetik’ az ügyeiket" – mondta a Velvetnek Sándor István. Azt persze nem tartja kizártnak, hogy ha volt 10 milliós ajánlat, azt a pénzt Lakatos simán zsebre is vághatta. Az egykori főnyomozó azt is hozzátette, nem feltételenül Portikot kell keresni az ügy mögött, mint értelmi szerzőt.

Szerinte Portik csupán „takarított", és rendezte az ügyeket alárendeltjein, Tanyin és B. Lászlón keresztül, akik a megbízók „hadseregtábornokai" voltak. „Az igazi megbízók az egykori Conti Car csoport tulajdonosai lehettek, az ő parancsaikat végrehajtva irányított Portik" – mondta végül Sándor István.