Úgy tudjuk, hogy egy alsó tagozatos kislány hepatitis A vírussal fertőződött meg. 

A gyermek valószínűleg édesapjától kapta el a májgyulladásos betegséget, aki korábban Afrikában dolgozott. A kislány étvágytalan, gyenge volt, majd a jellegzetes sárga bőrszín megjelenése után orvoshoz vitték, ahol a vizsgálatok igazolták a gyanút, az eredményei pozitívak lettek hepatits A fertőzésre.

A Velvet értesülései szerint A Kékvölgy Pilisszentlászlói Waldorf Iskola többi tanulójánál nem észlelték a tüneteket, de az ÁNTSZ a szükséges óvintézkedéseket megteszi, és a veszélyeztetett gyerekeket még a mai napon beoltja. 

"Ma lett meg a vizsgálat eredménye, miszerint a gyermek eredménye pozitív lett Hepatitis A vizsgálata során. A többi gyermeknél nem jelentkeztek tünetek, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megteszi a szükséges óvintézkedéseket és a fertőzéssel kockáztatott gyermekeket még a mai napon beoltják. Ez nagyjából egy osztálynyi gyermeket érint." - tudtuk meg az iskolától. 

Kerestük  az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, de egyelőre nem kaptunk bővebb tájékoztatást.

Májgyulladás

Az A vírus hepatitisfertőzésa gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed.

Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon stabil, sokáig életképes. A fertőzés szájon át jön létre szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével. Terjedésében ezért fontos a higiénés viszonyok és a személyes viselkedés szerepe. Tünetmentes fertőzött és egészséges kontaktszemély is fertőzőképes. Fejlett országokban a betegség ritkább, míg fejlődőkben gyermekbetegségnek minősül, amit felnőtt korra mindenki átvészel. Hazánkban az utóbbi időben évente 1000 alatti esetszámot regisztrálnak.