Idegborzoló felvételeket közöltek a fedélzeti kamerákkal rendelkező tajvani sofőrök arról a repülőgépről, ami szerdán zuhant le Tajpejben, a fővárosban. A TransAsia ATR-72-es típusú repülője egy folyóba esett, ami mellett egy autópálya is elhalad, az itt közlekedő sofőrök vehették fel az oldalára dőlve ereszkedő gépet. Eddig 12 halottról tudni.

Nem ez volt azonban a történelem első olyan légikatasztrófája, amit felvettek.

A Lockheed egyik, fékező- és gyorsítórakétákkal is ellátott gépe tesztrepülés közben szenvedett balesetet 1980-ban. Egy Herculessel akarták kimenteni az Iránban túszul ejtett amerikaiakat, és az volt a cél, hogy le tudjon szállni egy stadionban is. Az egyik utolsó tesztrepülésen azonban túl korán gyújtották be a rakétákat, a gép pedig kigyulladt. Nem sérült meg senki.

1996-ban eltérítettek egy Addisz-Abebából Nairobiba tartó etióp repülőgépet, ami az Indiai-óceán nyugati felében, a Comore-szigetek partjainál csapódott a tengerbe. Az egészet filmre vették a nyaralók. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásig ez volt a legtöbb áldozatot követelő gépeltérítés: 125-en haltak meg.

A franciák 1988-ban egy légiparádén megpróbálták az Airbus A320-assal, hogy a gépet abszolút csak a számítógépekre hagyják, kiiktatva a pilótákat. A tesztrepülés nem sikerült, a gép az erdőbe csapódott és felrobbant, hárman haltak meg.

Franciaország történetének azonban a 2000-es Concorde-katasztrófa a leghírhedtebb légibalesete, a kigyulladt és lezuhant gépen több mint százan vesztették életüket, négy ember a földön halt meg a becsapódáskor. A Concorde-ok soha többé nem repültek menetrend szerinti utasszállítóként. 113-an haltak meg, senki sem élte túl a katasztrófát, amit több dolog szerencsétlen együttállása (köztük egy, a kifutón maradt fémdarab) okozott.

2013-ban Afganisztánban egy teherszállító repülő csapódott a földnek, miután a rakományt nem rögzítették rendesen és megbillentette a repülőt. A földnek csapódás után felrobbant a gép, mind a hét fedélzeten tartózkodó ember elhunyt. A Boeing a magyar katonák által jó ideig őrzött bagrami légibázisról szállt fel.

Tavaly hozták csak nyilvánosságra azt a felvételt, ami Izlandon készült, Akureyri városa mellett. Egy kisrepülőgép csapódott egy domboldalnak, és csodával határos módon a három főből egy túlélte a balesetet.

Egy helikopterbalesetet is betettünk: Oroszország Japánnal közösen gyakorlatozott 2006-ban, amikor az egyik orosz helikopter az Ohotszki-tengeren landolt, majd orral előredőlt és a vízbe fúródó rotorok miatt megsérült a gép is. Egy ember meghalt a fedélzeten tartózkodó 13-ból.