Annyira szeretlek.

Ezek voltak az utolsó, elsuttogott szavai Alekszandr Litvinyenkónak, az – egyre biztosabban kijelenthető – orosz titkosszolgálat által megölt orosz disszidensnek – írja a brit Telegraph. A lap szerint mindezt a feleségének, Marinának súgta a halálos ágyán.

Marina Litvinyenkó meghallgatásán beszélt könnyek közt férje tortúrájáról, akit a rendkívül radioaktív polóniummal mérgeztek meg 2006-ban. Elmondta, egészséges és jó kiállású" férje teljesen lerobbant a sugárbetegségben, a haja a kezében maradt, úgy hullott a polónium 210-es izotóptól. Mesélt arról is, hogy készült és került nyilvánosságra az a hírhedtté vált fotó, amin a lekopaszodott, haldokló Litvinyenkó látható a kórházi ágyán.

Litvinyenkót 2006. november 1-én mérgezték meg egy találkozón, Londonban, a teájába csempészték bele a sugárzó anyagot. Halálos ágyán Vlagyimir Putyin orosz államfőt vádolta a merénylettel. Azóta már két konkrét gyanúsítotti név is felmerült: Andrej Lugovoj volt KGB-testőr és Dimitrij Kovtun exkatona neve. Mindketten tagadnak.

ez nem selyemzsinór

Múlt kedden került nyilvánosságra az információ, hogy Litvinyenkót korábbi titkosszolgálati ismerősei figyelmeztették már 2002-ben, hogy egyes körök úgy döntöttek, likvidálják őt. Litvinyenkó neje a még mindig zajló vizsgálat keretében tett vallomást, miszerint a Lugovojjal és Kovtunnal való londoni találkozó után kezdtek ételmérgezésre gyanakodni. A férje hányt, vérzett és hasmenése is volt. Napokon belül a Barnet kórházba került, és a halála előtti napokig ötletük se volt az orvosoknak, mi baja lehet.

Marina november 22-én volt bent utoljára a férjénél, még azzal bíztatta ekkor, hogy másnap reggel úgyis találkoznak, erre mondta a férje az ominózus mondatot: annyira szeretlek". Marina ezt megpróbálta viccel elütni, miszerint ezt ezer éve nem hallotta a férjétől, és milyen boldog emiatt, majd elköszönt és hazament. Egy órával később csörgött a telefonja, visszahívták a kórházba, ahol megkapta a halálhírt.

Az elhunythoz már védőöltözet nélkül is bemehettek a fiával, Anatolijjal. „Ezúttal védőeszközök nélkül voltunk, és ott ültem az ágyán és meg tudtam érinteni és csókolni őt anélkül, hogy bárki azt mondta volna, ez veszélyes lehet vagy nem kéne ezt tennem" – emlékezett vissza Marina Litvinyenkó. A fia fél perc után kiment a szobából, nem bírta a traumát.

Korábban interjú is készült a férjével, a kép publikálásába pedig mindketten belementek, hogy lássa mindenki, miként tettek tönkre egy egészséges embert. Érdekesség még, hogy Litvinyenkó a halálos ágyán áttért az iszlámra, így csecsen sírba temethették. Apja, Valter annak idején csak ennyit mondott erről: Legalább nem vagy kommunista".