E. Benjámin mindössze 4 és fél kilósra soványodott, a természetgyógyász tanácsára szinte csak anyatejet kapott, kézrátéttel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni, de már alig tudott mozogni, kezei, lábai felduzzadtak, másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt. A 2013 augusztusában meghalt agárdi kisfiú ügyében csütörtökön kezdődött a büntetőper a Székesfehérvári Törvényszéken, ahol az édesanya, az édesapa, a nagyszülők, a természetgyógyász és a család háziorvosa ültek a vádlottak padján.

Az orvosszakértő véleménye szerint a kisfiúnál heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás  alakult ki az éheztetés miatt, a testén pontszerű bevérzések voltak, arcsorvadása lett, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, végül szervezete teljesen összeomlott. Úgy tudjuk, háziorvos is látta a súlyosbodó tüneteket, de hiába szólt, hogy vigyék vizsgálatra a gyermeket. 

Az agárdi szülők ahelyett, hogy kórházba vitték volna, otthon, egy természetgyógyász segítségével próbálták meggyógyítani a gyereket, akin maguk is látták, hogy egyre soványabb és egyre betegebb. Orvoshoz nem vitték, mert nem volt jó tapasztalatuk az nyugati orvoslással,  ezért inkább egy természetgyógyászhoz fordultak, a kisfiú végül több hónapos szenvedés után az alultápláltság miatt gyakorlatilag éhen halt. 

Bíróság előtt a a család, az orvos és a természetgyógyász

Az ügyész az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők – az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak –, valamint az ötödrendű vádlott (természetgyógyász) cselekményét különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette, míg a hatodrendű vádlott (háziorvos) esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek.

A tárgyaláson sem a szülők, sem a nagyszülők nem akartak vallomást tenni, így a bírónő felolvasta korábbi vallomásukat. 

Magas falak közé zárkózva éltek

Nem voltak fényevők?

Tévesek azok a  sajtóértesülések, miszerint a szülők fényevők lettek volna - mondta el A Velvetnek dr. Lomnici Zoltán, a család védőügyvédje. „Ha szó lenne bármi ilyesmiről, akkor a vádiratban is szerepelt volna erre való utalás, vagy hogy a család bármilyen szektának a tagja" – mondta. 

A 34 éves apa és a nála két évvel idősebb anya az átlag feletti, jó anyagi körülmények között, elzárkózva éltek a nagyszülőkkel egy házban, mely a magas falak és a térfigyelő kamerák miatt úgy néz ki, akár egy erődítmény. A vádirat szerint teljesen izolálva éltek, az anya és a nagymama szinte ki sem tette a lábát otthonról. Amikor a terhesség kiderült, elutasították a védőnőt, később a kicsit gyermekorvoshoz sem akarták vinni. A nagymama vallomásából kiderült, hogy azért, mert nem bíztak a nyugati orvoslásban korábbi tapasztalataik alapján. A magzat 3 hónapos volt, amikor először látta nőgyógyász a kismamát, a Down-szűrést is később tudták csak elvégezni. E. Rebeka, az édesanya elmondta, hogy olyan nőgyógyászt akartak, aki a természetes módszerekben hisz, továbbá egy bábát is kerestek. A kisfiú  végül az otthonukban született meg, orvosi felügyelet nélkül, a bába is csak a megszületési után ért hozzájuk. A gyermeket háziorvos is csak később látta, a szülők vallomása szerint két hét után.  E. Benjámin sosem hagyta el a szülői házat, még a magánháziorvost, Dr. D. Ágnes is a nagypapa szállította minden vizsgálat alkalmával Budapestről Agárdra.

A háziorvos is tudhattata, hogy baj van

A vádirat szerint az orvos nyolcszor látta a gyermeket  és a család telefonon is értekezett vele, az első vizsgálat alkalmával még nem merült fel gond, úgy tűnt minden rendben van, a boncolás során sem állapítottak meg semmilyen születési rendellenességet. A gyermek állapota a 4,5 -6 hónaposan kezdett rosszabbra fordulni. Fél éves korában az orvos jelezte is, hogy be kell vezetni a vegyes táplálkozást és lassan áttérni a szilárd táplálékokra, az édesanya szerint ezt többször meg is próbálták, de a gyerek nem akart enni, ezért visszatért a szoptatáshoz. 

A család vallomásából kivehető, hogy szerintük a doktornő nem kezelte elég körültekintéssel az ügyet, ezért is fordultak egy természetgyógyászhoz.

Bár a háziorvos vallomása a következő tárgyaláson esedékes csupán, úgy tudjuk, hogy ő többször felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a gyermek nem megfelelően fejlődik, és többek közt az alultápláltság és a vízfejűség gyanúja miatt további vizsgálatokat javasolt, és jelezte, hogy vigyék el egészségügyi intézménybe a E. Benjámint. Ezzel ellentmond a szülők és a nagyszülők vallomása, miszerint bár látták, hogy a kicsivel baj van, nekik nem szólt senki arról, hogy kórházba kéne vinni.

Milliós összeget fizettek a természetgyógyásznak

A kisbaba állapota egyre súlyosbodott, a szülők elmondták, hogy szinte már napi rendszerességgel hányt, zöld volt a széklete, és továbbra is csak anyatejet kapott, ezért a nagypapa felkeresett egy természetgyógyászt, akit kéthetente, majd hetente szintén Budapestről szállított a gyermekhez. 

„M. Bertalan minden alkalommal

energetikai vizsgálatot végzett: ekkor a kezével vagy egy pálcával körözött a meztelen teste fölött. 

Utána azt mondta, hogy a gyermek bélflórája teljesen tönkrement, ezért van rosszul. A vizsgálat után azt is mondta, hogy a gyerek szervei 100 százalékosan működnek, csupán a szíve 80 százalékos. Homeopátiás szereket és további energetikai kezelést javasolt" – áll a a nagypapa vallomásáról készült jegyzőkönyvben.

M. Bertalan természetgyógyász azt mondta a szülőknek, hogy mivel a több, mint egyéves gyermek egy fél éves fejlettségi szintjén van testileg, ezért nem baj, ha a fél évesnek megfelelően anyatejjel táplálkozik, ha rendbe jön a  bélflórája, akkor enni is fog. Mivel a hányás megszűnt, ezért bíztak a természetgyógyászban, akinek a nagypapa szerint, milliós nagyságrendű honoráriumot kért a „kezelésekért" cserébe.

Az apa felháborodva hallgatta a vádakat

A vádirat ismertetése közben egyszer rendre kellett utasítania a bírónőnek az apát, mert hallhatóan felháborodott a vádakon. A család szerint ők jóhiszeműen jártak el, mert hittek a természetgyógyásznak és az orvosnak. Saját bevallásuk szerint is jó anyagi helyzetben élnek, a nagypapának saját cége van, így bármennyi pénzt áldoztak volna a gyermekre, sőt, eleinte az anya úgy tervezte, hogy hat gyermeket szeretne. A vizsgálatokat pedig azért utasították el, mert féltek, hogy baja lesz a gyermeknek.

Az édesapa és az édesanya korábban azt vallotta, hogy többször rákérdeztek a természetgyógyásznál, hogy elvigyék-e orvoshoz  fiúkat, ám ő azt mondta, hogy „ha elviszik, akkor a gyógyszerektől átmenetileg jobban lehet, de a gyógyszerek hosszú távon ártanak a bélflórának." Azzal nyugtatta őket, hogy energetikai és homeopátiás kezelés hosszú folyamat és normális, hogy rosszabbodik az állapota, ez csak azt jelzi, hogy a gyógyulási folyamat elkezdődött.

Ebben hittek a tragédia napján is, amikor a kisfiú állításuk szerint jókedvűen ébredt, evett egy kicsit és vizet is ivott, azonban nem sokkal később összeomlott a szervezete. Először telefonon próbáltak meg a természetgyógyásszal konzultálni, aki állította, hogy minden rendben, végül, amikor a kicsi már nem mutatott életjelet, hívták a mentőket. A szakemberek egy órán keresztül küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni. 

A tárgyalás a kezelőorvos és a természetgyógyász meghallgatásával folytatódik.