Tizenhárom év fegyházra ítélte ma első fokon a Pécsi Törvényszék Hamvas Gábort. A most 43 éves férfi a vádirat szerint 1998. január 21-én a Pécset Orfűvel összekötő Abaligeti útra csalta ismerősét, tettéhez testőre segédkezett. (Ismerőse egy üzleti ügy miatt pénzt követelt tőle.)

Különös kegyetlenséggel végzett áldozatával: tizenhatszor csákánynyéllel sújtott le a fejére, a nyakára, a lábára, majd tizenkilencszer késsel szúrta meg a hátán, a vállán, a nyakán, az arcán a már magatehetetlen sértettet, aki hosszú szenvedés után, a vérveszteség miatt a helyszínen belehalt sérüléseibe. Eközben a gyilkos és társa elmenekültek.

A testőrt még abban a hónapban elfogták, és egy évvel később bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt nyolc év fegyházra ítélték. Csakhogy Hamvas Angliába szökött, ahol tizennégy éven át bujkált: új személyazonosságot szerzett, egy fuvarozó cégnél targoncavezetőként, sofőrként dolgozott, amikor 2012 márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomára akadt és angol rendőrök elfogták. 2013 júniusában szállították Magyarországra.

A vádlott sem elfogásakor, sem azóta nem tett vallomást, de állította: nem volt a helyszínen az eset megtörténtekor, a cselekményt nem ő követte el. Az ellene felhozott bizonyítékokat ugyanakkor a bíró szerint hitelt érdemlően nem tudta cáfolni. Az ügyész mindenesetre súlyosbításért, a vádlott felmentésért fellebbezett. Az eljárást másodfokon a Pécsi Ítélőtábla folytatja le. A vádlott továbbra is őrizetben marad.