Tanúk meghallgatásával folytatódott a 2013 tavaszán súlyos alultápláltság miatt elhunyt, gyakorlatilag halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében indított büntetőper a Székesfehérvári Törvényszéken. 

A tárgyalás váratlan fordulattal kezdődött, a vádlottak bejelentették ugyanis, hogy az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők – az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak – eddigi védője, Lomnici Zoltán a mai nappal, azonnali hatállyal közös megegyezéssel távozott, így a továbbiakban már nem ő látja el a szülők védelmét. Ennek részleteiről, a család feje, a nagyapa nem kívánt nyilatkozni, csak annyit közölt, hogy közös megegyezéssel döntöttek így, és nem hatalmazta fel az ügyvéd urat, hogy a korábbiakról, illetve ennek részleteiről tájékoztatást adjon. 

Az új védők ezzel együtt indítványozták az első rendű vádlott édesanya számára a házi őrizet megszüntetését. Ezt hétfőn jóvá is hagyta a bíróság, ám a lakhelyelhagyási tilalom továbbra is fennáll , a bűncselekmény súlyára való tekintettel. 

Mint megírtuk,  E. Benjámin mindössze 4 és fél kilósra soványodott, a háziorvosa 9 hónapos kora óta nem látta, holott tudta, hogy 6 hónaposan nem nőtt tovább a súlya. A szülők nem vitték kórházba, orvoshoz, nem adtak neki semmilyen gyógyszert, csak a természetgyógyász tanácsait követték. 

Szinte csak anyatejet és kevés vizet kapott, kézrátéttel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni, de már alig tudott mozogni, kezei, lábai felduzzadtak, másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt. A tárgyalás során borzalmas részletek derültek ki a kis Benjámin halálának és haldoklásának körülményeiről.

Habzott a szája, mégsem hívtak mentőt? 

Bár több tanú nem jelent a bíróságon, az egyik tanú vallomásában a természetgyógyász álláspontját erősítette meg. Korábban megírtuk, hogy az eddig elhangzott vallomások szerint azon a napon, amikor Benjámin elhunyt, az édesanya szerint boldogan ébredt, majd maga hívta fel a természetgyógyászt, hogy egyre riadtabb a gyerek tekintete. Valamivel később már a nagypapa telefonált, hogy habzik a gyermek szája, de még mindig nem orvossal beszélt, hanem a természetgyógyásztól kért segítséget. A nagypapa E. Tibor szerint ekkor a természetgyógyász azt mondta, itassanak vele vizet és minden rendben lesz, M. Bertalan bioenergetikus azonban vallomásában elmondta, hogy ekkor többször mondta, hogy hívjanak azonnal mentőt, de hiába. Csak akkor hívtak mentőt, amikor a másfél éves gyermek már nem mutatott életjelet.

A beidézett tanú szerint – aki állítása szerint a természetgyógyásszal egy autóban utazott az ominózus beszélgetés elhangzásakor – valóban egyből azt javasolták, hogy hívjanak mentőt a gyermeknek. Azonban ezt kedden a család cáfolta, a nagypapa és az anya egyöntetűen állította, hogy ezt nem javasolta a természetgyógyász, sőt, a kisgyerek szája nem habzott, nem is volt ilyen tünete. 

A tárgyalás további tanúk kihallgatásával folytatódik.