A 2010-es nagy árvíz hatalmas pusztítást okozott Felsőzsolcán. Fehér Attilát egy önkormányzati képviselő jelentette fel a védekezés hiányosságai miatt, illetve azért, mert a településnek nem volt vízkárelhárítási terve. A volt polgármestert a Miskolci Törvényszék pénteken másodfokon felmentette – írta a minap.hu.

A bíróság szerint, hogy ha a városnak lett volna vízkárelhárítási terve, hatékonyabb lett volna a védekezés. Ez azonban hiányzott, mert a volt polgármester nem tudta, hogy kötelező lenne. A mulasztásért viszont nem a település vezetőjét, hanem a jegyzőt tették felelőssé. Őt egy másik, vesztegetéssel kapcsolatos ügy miatt egyébként tavaly 7 év börtönre ítéltek.

„Hogy a polgármester tehető-e felelőssé egy ilyen terv hiányáért? Előbb hivatkoztam, hogy a hivatal útján látja el ezen teendőt. Ismerni kell egy kicsit a közigazgatás szabályrendszerét, a jegyző feladatkörére utalnék itt röviden. A jegyző az önkormányzat közigazgatási és szakmai vezetője, aki szakmailag képzett, közigazgatási gyakorlattal rendelkező vezető” – indokolta döntését Tóth Zsolt, a Miskolci Törvényszék bírája.

A 2012-es nagy árvízkor a település nagy részét elöntötte a Kis-Sajó. Legalább 160 ház összedőlt, 1800 pedig megsérült. Az áradás több mint 5000 embernek okozott kárt.