Először megfázásra és influenzára gyanakodtak, amikor Taylor Gaes pár hete rosszul lett és meghalt, de az orvosi vizsgálat végén kiderült: bolhacsípés okozta pestis a felelős. A fiatal baseballjátékos június 8-án, egy nappal a 16. születésnapja után hunyt el.

A gyilkos kórt - mint utólag kiderült - egy rágcsáló hordozta, ami megjelent a család észak-colorádói birtokán. Szintén csak a halála és a hamvasztás után derült ki, hogy a bedagadt mandulák, a láz és az izomfájdalom sajnos nem a megfázás vagy influenza tünetei. Hogy érzékeltessék, milyen ritka az eset, a news.com munkatársai megírták, hogy az elmúlt 30 évben 3 coloradói ember találkozott a baktériummal - ami egyedül Gaes esetében végződött halállal.

Az egész Egyesült Államokban évente 7 esetet regisztrálnak és csak nagyon kevés halálos kimenetelű közülük. A pestisnek három fajtája létezik: a bubópestis, a tüdőgyulladásos és a szeptikémiás - az orvosok szerint Gaes utóbbit kapta el. A "fekete halál" egyébként a 14. században 50 millió emberrel végzett, de manapság - amint időben felfedezik - könnyen kezelhető. 

A hamvasztáson részt vevőket arra kérték, azonnal jelentkezzenek az orvosnál, ha influenzaszerű tüneteket tapasztalnak magukon. A család a Taylor Gaes emlékére létrehozott baseballalapítványon keresztül pedig pénzgyűjtésbe fogott, amellyel a fiatalokat támogatnák.