A kamaraerdei idősek otthonának B épületében, a fokozott ápolási részlegen fojtott meg egy idős asszonyt az a 33 éves ápoló, aki a legfrissebb hírek szerint sorozatgyilkosságra készült, és további 10-12 emberrel akart végezni – tudta meg a Velvet az egyik lakótól.

A Fővárosi Önkormányzat kezelésében álló Kamaraerdei Idősek Otthonában mindenkit megdöbbentett a gyilkosság híre, de a legtöbben csak a médiából értesültek az esetről.

„Úgy tudom, hogy az ápoló szombaton a B épületben fojtott meg egy idős asszonyt. Tegnap vagy tegnapelőtt kint volt a rendőrség, helyszíneltek, és elvitték az illetőt. Én nem ismertem, mert egy másik épületben vagyok. A lakók egymás között sokat beszélnek az esetről, de konkrétumokat senki nem tud. Arról nem hallottam, hogy mást is megtámadott volna.” – árulta el a Velvetnek az egyik ápolt.

A neve elhallgatását kérő idős férfi szerint az intézményben nagyon kevés az ápoló, ezért olyan embereket is felvesznek, akiknek nincs megfelelő képesítésük. Azt is hozzátette, hogy kedden azonnali hatállyal felmondott az otthon háziorvosa, aki a B épületben lévő betegeket is kezelte. Szerinte ez akár a gyilkosság hatására is történhetett.

Az intézmény honlapján azt írják, hogy a B épületben a fokozott ápolási részleg működik, ahol csak női ellátottak elhelyezésére van lehetőség. Itt laknak a különösen rossz állapotban lévő, demens ápoltak is. Az épületben önköltségi áron 186 ezer forintba kerül az „átlagos ápolási forma” egy hónapra. 

Mint arról beszámoltunk, a 33 éves ápoló a Bors szerint minden előzmény nélkül esett neki az idős, védekezésre képtelen asszonynak, majd megfojtotta. Utána egy másik gondozottal is végezni akart, de kollégái felfigyeltek a sikoltozásra és megfékezték. A TV2 Híradója ezzel szemben arról tudósított, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy a nő nem természetes módon halt meg. A gyilkosságra pedig úgy derült fény, hogy az ápoló bement egy kórház pszichiátriájára, és ott részletesen elmesélte, hogy mit tett. A sajtóhírek alapján a férfi korábban pszichiátriai kezelt volt, és Istennek képzelte magát. Kihallgatása során állítólag azt is elmondta a rendőröknek, hogy további 10-12 emberrel akart végezni.

A Velvet kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: az ügyben emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást egy 33 éves férfivel szemben, akit gyanúsítottként hallgattak ki. Bővebb felvilágosítást a nyomozás érdekeire hivatkozva nem tudtak adni.

„A Fővárosi Főügyészség emberölés minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta és azzal egyezően a 33 éves férfi előzetes letartóztatását elrendelte. A bíróság a kényszerintézkedést  ügyészi indítványra  az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani” – mondta el a Velvetnek dr. Bagoly Bettina sajtószóvivő.

Kíváncsiak voltunk, hogy a kamaraerdei idősotthonban az ápolók felvételük előtt átesnek-e valamilyen pszichológiai vizsgálaton, ezért megkérdeztük erről az intézményvezetőt, de egyelőre nem kaptunk választ tőle.