Bobby Joe Long 1953. október 14-én született, és élete nem kezdődött túl felhőtlenül: az anyja, Louella Long egyedülálló anyaként nevelte fel, egy éjszakai bárban dolgozott és a férfiakat abba a szobába hordta haza, amelyikben kisfiával együtt aludtak. Továbbá a fiúnak egy kromoszóma-rendellenesség miatt megnövekedtek a mellei, amiket 13 évesen le kellett műteni, egyszóval biztos, hogy gyermekkora nem volt könnyed – ám ez még senkit sem jogosít fel arra, hogy megerőszakoljon és meggyilkoljon több tucat nőt. 

Főként, hogy sanyarú gyermekkorát elfeledve képes volt boldog életet élni, szerelembe esni és 1974-ben, feleségül venni gyermekkori szerelmét, Cindy Brown-t. A nő még vele volt, amikor a beszámíthatatlan elmeállapot jelei elkezdtek mutatkozni rajta.

Amikor nem tetszett neki, amit főztem, idegbajos lett és veszekedni kezdtünk.

– meséli a sorozatgyilkos gyermekkori szerelme és későbbi felesége, aki mikor meghallotta, miket követett el a volt férje, nem akart hinni a fülének. Elmondása szerint sokáig makulátlan boldogságban éltek, azonban

egy biciklibaleset mindent megváltoztatott.

Bobby Joe egy nap leesett a biciklijéről és beütötte a fejét. Attól kezdve gyökeresen megváltozott a személyisége, az addig kedves és törődő férfiból egy igazi szörnyeteg lett. A balesettől kezdve folyamatosan veszekedtek, végül el is váltak. 

Tíz évre rá Bobby Joe Long elkövette az első gyilkosságot.

Long első áldozata egy Lana nevű 20 éves sztriptíztáncosnő volt, akit brutálisan megerőszakolt és megfojtott, a holttestének közelében a rendőrség keréknyomokat, illetve piros anyagfoszlányokat vélt felfedezni. Utána nem sokkal egy 22 éves, Michelle nevű lányt azonosítottak, akinek közelében talált féknyomok megegyeztek a Lana teste mellett találttal. A rendőrség ekkor kezdett el gyanakodni, hogy sorozatgyilkossal van dolga, ezt többek között

az áldozatok holtteste mellett hagyott piros anyagdarabkák jelezték.

A férfi által elkövetett borzalmakat kár részletezni, így csak röviden mondjuk el, hogy a két nő után rövid időn belül még kettővel, a 22 éves Elizabeth-tel és a 18 éves Chanellel végzett, mindketten prostituáltként dolgoztak a floridai Tampában.

Bobby Joe Long áldozatait általában megfojtotta, így vesztette életét a 28 éves Karen és a 22 éves Kimberly is. A következő áldozata az akkor – 1984-ben – 17 éves Lisa McVey lett volna, ám a lány sikeresen megmenekült. A férfi egy novemberi estén tuszkolta kocsijába a lányt, amikor az hazafelé biciklizett, és 26 órán át az otthonában tartotta. A lány beszámolója szerint a férfi elmondta neki,

azért volt ideges, mert nemrég szakított egy nővel, ami nagyon rosszul sült el.

Bobby Joe a lányt a zuhany alá kényszerítette és erőszakoskodni kezdett vele, így Lisa McVey életét csak szerencséjének és kommunikációs készségének köszönheti, mert 26 óra után valahogy sikerült meggyőznie fogvatartóját, hogy engedje el. Miután ez megtörtént, a lány azonnal szaladt a rendőrségre.

Három nappal később újra holtan találtak két lányt, az akkor éppen 18 éves Virginiát és a 21 éves Kimet, akiken szintén megtalálták a bizonyos piros textilmaradványokat – amelyeket az életben maradt Lisa McVey-en is azonosítottak. Több se kellett, a lány pontos személyleírást adott a férfiról és annak kocsijáról, így a rendőrök otthon kereshették fel a sorozatgyilkost. A lakásban rátaláltak a férfira és annak piros szőnyegére, amelyről a titokzatos szálak származtak.

A férfi együttműködően beismerte az összes addig neki tulajdonított gyilkosságot, és egy csomó másikat is. Nem tagadta, hogy több mint ötven nőt erőszakolt meg, ám semmiféle megbánást nem tanúsított. Helyette így vallott a fékezhetetlen vágyról, ami állítása szerint arra kényszerítette, hogy öljön:

Ha nem csináltam, ha próbáltam nem csinálni, kibírtam egy vagy két napig, de [a vágy] nem szűnt meg. Aztán megtettem, és egy hónapig, esetleg kettőig, háromig megvoltam, néha tovább is... [...] De aztán újra lecsapott.

A férfit halálbüntetésre ítélték, jelenleg halálsoron van Floridában.

Lisa McVey, a férfi áldozatai közül az egyetlen ismert túlélő ma már 48 éves és seriffként dolgozik, elmondása szerint pályaválasztásában közrejátszott az, ami 17 éves korában megtörtént vele: nem akarta hagyni, hogy vele vagy bárki mással újra megtörténhessen hasonló gonoszság, az egyetlen út, ahol úgy érzi, ezellen harcolhat, a jogi út. Lisa McVey egyébként mostanában így néz ki, a kép a bűntényekkel foglalkozó Investigation Discovery csatorna konferenciáján készült róla:

(Mirror)