Parókát, napszemüvegeket, három rendszámtáblát és nagy mennyiségű lőszert találtak az egyenruhások Vester Lee Flanagan kocsijában, aki szerdán az élő közvetítés közben lőtt agyon két televízióst. A virginiai állami rendőrség szerint ez arra utal, hogy a gyilkos bízott a menekülés lehetőségében és nem előre eltervelt módon vetett véget életének.

Flanagan, aki korábban maga is a WDBJ televíziós csatornánál dolgozott, szerdán a monetai bevásárlóközpontban végzett Alison Parker riporternővel és Adam Ward operatőrrel. A lövöldözés során megsebesült a tévések riportalanya, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara vezetője is. A nőt csütörtökön másodszor is megműtötték, a kórház szerint állapota kielégítő.

A támadót üldözőbe vették rendőrök, de mielőtt elfogták volna, Chevrolet Sonic típusú bérelt autójában maga ellen fordította fegyverét, és a kórházba szállítás után meghalt. A 41 éves férfi csütörtökön elvégzett boncolása megerősítette, hogy öngyilkosságot követett el.

A rendőrök a férfi autójában az álcázást szolgáló eszközökön kívül felbélyegzett leveleket és egy elvégzendő feladatokat felsoroló listát is találtak. A riporterként a Bryce Williams újságírói nevet használó Flanagant 2013-ban bocsátották el a WDBJ-től. Ezt követően rasszizmus vádjával beperelte a csatornát, de nem járt eredménnyel. 2000-ban hasonlóképpen járt el egy flordiai tévéállomással szemben is, amelynél műsorvezető is volt és amelytől szintén kirúgták. Ott életveszélyesen megfenyegette két kolléganőjét, mert szóvá tették neki a munkája közben elkövetett hibáit.

Flanagan arra panaszkodott, hogy afroamerikaiként és homoszexuális mivoltában is érte hátrányos megkülönböztetés. (A CNN szerint a televíziós Kaliforniában 2007-ben és 2008-ban megpróbált egy több lábon álló melegpornó-vállalkozást üzemeltetni.) A diszkriminációra vonatkozó vádjait azonban nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani.

Az ABC televízió híradójának nem sokkal a szerdai gyilkosságot követően egy 23 oldalas faxot küldött, amelyben közölte: akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. Két nappal utána, június 19-én két 9 milliméteres Glock típusú pisztolyt vásárolt.

A faxban Flanagan kitért arra, hogy nagy hatást gyakorolt rá Cso Szjung Huj, aki 2007. április 16-án 32 emberrel végzett, 25-öt pedig megsebesített a Virginiai Műszaki Egyetemen, majd öngyilkosságot követett el.

A szerdai kettős gyilkosság előtt néhány hónappal Flanagan egy 25-30 oldalas panaszlevelet küldött egy roanoke-i étterem vezetőjének is, amiben arra panaszkodott, hogy a személyzet jó napot kívánt a távozó vendégeknek, ahelyett, hogy megköszönte volna nekik a fogyasztást.