Több mint 70 holttestet találtak a nyomozók abban a Magyarországról érkezett teherautóban, amelyet csütörtökön fedeztek fel az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában – közölte pénteken az osztrák belügyminisztérium.

A Kronenzeitung információi szerint a menekültek egy darabon felszakították a parndorf közelében magára hagyott csempészjármű rakterét és sofőrfülkéjét elválasztó falat, majd megpróbáltak kiszabadulni a halálos csapdából, de az még nem tisztázott, hogy ez miért nem sikerült.

A magyar rendszámú teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá csütörtök reggel. A feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről.

A rendőrség eredetileg ötvenre becsülte a Magyarországról érkezett járműben talált halottak számát, de a legfrissebb hírek alapján 71 holttest lehetett benne. Gyerekek állítólag nem voltak az áldozatok között.

A Kronenzeitung arról is beszámol, hogy a nyomozás szálai Magyarországra vezetnek, de a háttérben román embercsempészek állhatnak. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján már beszélt arról, hogy a teherautót egy szlovák cégtől vásárolták, és Kecskeméten, egy román állampolgár váltott ki rá magyar rendszámot. Az osztrák rendőrség délelőtt 11 órakor részletes sajtótájékoztatót tart az ügyben.