Egy három fős banda 2011 áprilisában tört be egy budapesti cég telephelyére, ahonnan 23,5 tonna rézhulladékot lovasítottak meg. A dolog nem ment valami egyszerűen: a szajrét egy vontatóval akarták elvinni, de nem tudták beindítani, mert lemerült az akkumulátora, aztán meg a benzin is kifogyott belőle – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A rablás napján a trió tagjai arcukat maszkkal eltakarva mentek be a XIV. kerületi telephelyre, ahol berúgták a portásfülke ajtaját, majd megkötözték a biztonsági őrt, és a szekrényből elvették a teherautó kulcsát. A fiúk valószínűleg eléggé megörültek, amikor egy pótkocsin megtalálták a 23,5 tonna rézhulladékot, hiszen ennek a piaci értéke mintegy 40 millió forint.

Bár tervük akár gördülékenyen is működhetett volna, már ezen a ponton szembesültek az első problémával: szomorúan konstatálták, hogy a pótkocsihoz szerelt vontató az istennek sem akar elindulni. Mint kiderült, azért, mert lemerült az akkumulátora. A rablók azonban nem hagyták ilyen apróságok hátráltassák őket. A műhelyből összeszedtek pár szerszámot, aztán átszerelték az akkumulátort egy másik vontatóból, majd leléptek a helyszínről.

A következő probléma abból adódott, hogy hármuk közül egyiküknek sem volt annyi esze, hogy megnézze, mennyi üzemanyag van a tankban. Pedig nem ártott volna, mert Herceghalom külterületén egyszer csak lefulladtak. Itt valószínűleg telefonos segítséget kértek, mivel a vontatót ugyan hátrahagyták, a szajréval teli pótkocsit viszont sikerült ismeretlen helyre szállítaniuk.

A közlemény alapján a rablók közül azóta csak egy férfit fogtak el. Vele szemben jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Ha bűnösnek találják, 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.