Az egyik San Diego-i klinikán tevékenykedő Jeffrey Joel Abramst tavaly jelentette fel egyik páciense, a nyomozás során pedig kiderült, hogy legalább harminc másik esetben  zaklatta szexuálisan, majd fotózta le meztelenül betegeit.

Végül 13 nő tett terhelő vallomást, egyikük például köldöktáji fájdalmak miatt ment a klinikára, ahol Abrams felszólította, hogy vetkőzzön meztelenre, majd ujját a vaginájába helyezte és megkérdezte, „érez most fájdalmat?”. Ezután a nőnek meztelenül kellett állnia, amíg a férfi mobiltelefonjával több képet is készített róla, írja a People.

A nyomozás során Abrams telefonjában 1300 képet találtak, amiket páciensei vaginájáról, melleiről és fenekéről készített. A fotók között volt olyan, amelyen egy  nyolc éves kislány látható.

A 68 éves orvos bűnösnek vallotta magát nyolc rendbeli szexuális behatolásban, három rendbeli szexuális zaklatásban és egy rendbeli gyermekpornó birtoklásában, ám ennek ellenére példátlanul enyhe ítélet született ügyében.

Az akár 21 év börtön helyett, amiről az előzetes várakozások szóltak, Abramst mindössze 1 év házi őrizetre, öt év felfüggesztettre (GPS követéssel) és orvosi hivatástól való eltiltásra ítélték, előrehaladott veserákjára hivatkozva, amely állandó és költséges kezesét igényel, így ha börtönbe kerül, ez az adófizető állampolgárokat terhelné.

A 13 regisztrált áldozat egyike sem tett nyilvános vallomást a tárgyaláson, ám ügyvédjük, Jessica Pride szerint elfogadták az ítéletet.