Mi történt?

Egy Chris Harper Mercer nevű, 26 éves ember október 1-jén lövöldözni kezdett az Oregon állambéli Umpqua Community College-ben. Mercer személyazonosságát a híradások fenntartásokkal kezelik, mivel az amerikai rendőrség szeretné elkerülni, hogy a hírek sztárja legyen. „Tőlünk sosem fogják a nevét hallani, mert nem érdemli meg” - közölte sajtótájékoztatóján John Hanlin sheriff. Legkevesebb tíz embert megölt és húszat biztosan megsebesített, mielőtt a Douglas megyei sheriffi hivatal munkatársai egy tűzharcban lelőtték.

Mindenesetre egy Ian Mercer nevű ember az NBC Los Angelesnek azt mondta, ő az elkövető apja, és már beszélt a rendőrséggel, illetve az FBI-jal. Elmondása szerint a családját is lesújtották a történtek.

Az illető személyazonosságát azért is kell kétkedéssel fogadni, mert például a 4chan nevű oldalon (mondjuk úgy, hogy az internet pöcegödre) néhány felhasználó megpróbálta maga beazonosítani az illetőt, tévesen. A Daily Dot cikkében olvashatnak erről bővebben; ami biztos, hogy a hatóságok vizsgálnak egy aloldalt, amelyen valaki figyelmeztetést közölt a lövöldözés előtt – nagyjából arról, hogy mindenki vigyázzon, aki abban az iskolában tanul.

Miért?

Egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, miért ment egy olyan oktatási intézménybe (egy főiskoláról van szó) lövöldözni, ahol nem is tanult.

Több forrás azt tartja valószínűnek, hogy Mercer csak híres akart lenni.

Mit lehet még tudni?

Négy lőfegyvert foglalt le a rendőrség a helyszínen, három maroklőfegyvert, és egy puskát, illetve lőszereket.

Az egyik, a lövöldözéskor a közelben lévő diák azt mondta, hogy a gyilkos megkérdezte a diákokat, milyen vallásúak.

A People szerint volt egy hős diák, akire a férfi öt lövést adott le, miközben ő a társait próbálta védeni. Azt mondta nekik, bújjanak el, ő pedig kiállt az osztályterem ajtajába. Mercer szembejött vele, mire ő azt monda, csak rajta keresztül juthat be. A gyilkos öt lövést adott le rá, de nem ment be a terembe.

Szemtanúk vallomásait például itt olvashatja el, az LA Times cikkében. Egyikük látta, ahogy csoporttársnője az ajtóhoz megy, megnézni, hogy mi történik odakint, és azonnal lelövik. Másvalaki arról beszélt, milyen ijesztő, süket csönd telepedett az épületre, és csak a lövéseket lehetett hallani. Beszámoltak egy 19 éves fiúról is, aki, amint meghallotta, mi történt, elmenekült a kampuszról, egy közelben lakó barátjához, és onnan hívta a rendőröket.