El Salvador fővárosában, a körülbelül 560 ezer lakosú San Salvadorban idén már közel 5000 embert öltek meg, ezzel a város átvette a világ legveszélyesebb városának járó címet. A városban korábban is sok gyilkosság volt, de tavaly a város két legnagyobb bandájának háborúja korábban szinte elképzelhetetlen szintre emelte az egy főre jutó gyilkosságok számát.

Magyarországon nagyjából 1,8-2,5 gyilkosság jut százezer emberre egy évben. San Salvadorban 2015 végére valószínűleg elérik a 102 gyilkosság/100 ezer főt. Csak idén augusztusban naponta 30 gyilkosság volt – írja a Quartz.

A mostani erőszakhullámért két, 1992 óta, a salvadori polgárháború vége óta az országban jelen lévő banda, a Barrio 18 és az MS-13 felelősek a hírek szerint. A két bandának együttesen nagyjából 72 ezer tagja van, a kontrollált területekért folytatott harc pedig tavaly vált igazán véressé.

Mindkét banda még Los Angelesben alakult a polgárháború elől az USA-ba menekülőkből, akik aztán a polgárháború végén visszamentek az országba, ahol aztán mindennél véresebb bandaháborúba kezdtek egymással.

Hogy pontosan miért harcolnak egymással a bandák, hiszen nagyjából ugyanolyan emberek alkotják a bandákat, és még a céljaik is nagyon hasonlóak - derül ki azNPR egy helyi lelkésszel készített interjújából. Arra is nehéz választ találni, hogy miért csatlakoznak a fiatalok, jellemzően 12-16 éves korukban a bandákhoz, hiszen a bandatagok nem élnek különösebben jól, a különféle bűncselekményekből befolyó pénzek nagy része elmegy arra, hogy a börtönben ülő bandatagoknak segítsenek őrök megkenésével, ügyvédek fizetésével. Az viszont biztos, hogy egy bandatag várható élettartama nagyjából 35 év.

A bandaháborúnak nemcsak bandatagok az áldozatai, de gyakorlatilag bárki. Kezdve a rendőröktől, akik maszkban dolgoznak, hogy ne tudják őket azonosítani, az ártatlan járókelőkön át, mint például az a 15 éves kislány, akit valószínűleg azért öltek meg nemrég, mert az egyik banda területén élt, de a másikén árult tortillát, egészen például a temetkezési vállalkozókig, akiket gyakran nyomozóknak néznek.

Egy olyan városban, ahol naponta egy tucat embert ölnek meg átlagosan, értelemszerűen nagyon jól megy a temetkezési vállalkozóknak.

A Quartznak nyilatkozó Juan José Gómez a város 12 temetkezési cége közül vezeti az egyiket. Havonta átlagosan 8000 dollár (kb. 2,2 millió forint) a bevétele, ennek a fele megy el a hat alkalmazottja bérére, valamint a cég fenntartási költségeire, vagyis elég jól lehet keresni ezzel az üzlettel a városban.

Különösen, ha az embernek kapcsolatai is vannak, mint Gómeznek, aki rendőröktől, mentőktől várja érkező füleseket. „Aki először ér a helyszínre, az kapja meg a munkát” - mondta a lapnak.

A szolgáltatásai egészen változó árakon mozognak. „A legolcsóbb temetés 300 dollár (82 ezer forint), de akár 2000 dollárig (550 ezer forint) is elmehet, attól függ, mennyi munka van vele” - mondta.

A mennyi munka alatt a cikk szerint leginkább azt kell érteni, hogy mennyire durva állapotban van a holttest. Merthogy Gómezhez leginkább lelőtt, sokszor szó szerint tarkólövéssel kivégzett emberek holttestei kerülnek, de az sem ritka, hogy feldarabolt emberek holttesteivel dolgozik.

Gómez bebalzsamozza a holttesteket, próbálja a holttesteket minél inkább prezentálható állapotba hozni, hogy a családtagoknak minél kevésbé legyen megrázó az élmény. Nem elég, hogy a családoknak általában brutális kegyetlenséggel meggyilkolt hozzátartozói holttestével kell szembesülniük, az esetek döntő többségében 15-20 éves fiatal férfiakról, majdhogynem gyerekekről van szó.

„A felük bandatag, a másik felük viszont nem. Vannak olyanok, akiket azért ölnek meg, mert nem akarnak a bandához csatlakozni. A legtöbbön kivégzés nyomait látom, letérdeltetik őket, a kezüket összekötik a hátuk mögött, mielőtt hátulról fejbe lövik őket. Sok mindent látok, és nagyon fájdalmas a dolog” - mondta.

Nagyon könnyű a háború áldozatává válni, elég hozzá akár az is, ha valaki nem figyel oda arra, hogy milyen ruhát vesz fel. A MS-13 tagjai Adidas Superstarokban járnak, a Barrio 18 tagjai pedig Nike Cortezekben, mindkét cipő iszonyú elterjedt az egész világon, ami halálos félreértésekhez vezethet. Gómez temetkezési vállalkozóként jól keres, de a munkája korántsem veszélytelen. Csak idén már 20 temetkezési vállalkozó lett a bandaháború áldozata az országban, leginkább amiatt, mert nyomozóknak, konkurens bandatagoknak nézték őket, akik a bandák területein szaglásznak.

A komoly konkurenciaharc miatt ugyanis a temetkezési vállakozók már a bűncselekmények helyszínein megjelennek, utána ők keresik fel az érintett családokat, hogy a halálhírről, valamint a szolgáltatásaikról tájékoztassák őket. Minden alkalommal az életükkel játszanak, amikor bemerészkednek a bandák területeire.

Hogy mi lehetne a helyzet megoldása, egyelőre nem világos. A két banda 2012-ben fegyverszünetet kötött egymással, egészen az idei évig be is tartották a megállapodásokat, az országban drasztikusan visszaesett a gyilkosságok száma, idén márciusban viszont összeomlott a fegyverszünet, a gyilkosságok újraindultak, a tavalyi adatokhoz képest például márciusban 52 %-kal több gyilkosság történt, 481 embert öltek meg.

Ráadásul a lakosság nem is örült túlságosan a fegyverszünetnek, az általános vélekedés az volt, hogy ezzel a kormány gyakorlatilag elismeri a bandákat, elfogadja a működésüket. Számtalan program indult már az elmúlt években azért, hogy a fiatalokat elterelje a bandaélettől, de eddig mindegyik csúfos kudarcot vallott.