Emberölés miatt már biztos, hogy ülnie kell a sapkás rabló néven elhíresült romániai férfinek. L. Gyula egyetlen pillanatra sem bírt nyugodton maradni onnantól fogva, hogy a bíróság hétfőn életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, a bíró szerint az ilyen elkövetőt ugyanis

„ki kell vonni a társadalomból″.

A Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú döntése szerint a 28 éves fiatalembert kitiltották Magyarországról és legkorábban 35 év múlva kerülhet szabadlábra. Ehhez viszont még jó pár évet hozzácsaphatnak, hiszen fegyveres rablás és sorozat csalás miatt is eljárás folyik ellene.

Útban volt, megölte

A férfi 2013-ban az éppen aktuális barátnőjével sorban rabolta ki a takarékszövetkezeteket Pest megyében. A nőket, így Y. Andreát is sofőrként vonta be a rablásokba. Csakhogy időközben egyre jobban tartott attól, hogy társa bedorgozva elfecsegi valakinek az akciókat, ezért egész egyszerűen úgy döntött: megöli a 41 éves asszonyt. Az ügyészség szerint biztosra ment:

miután a nő otthonában megfojtotta a sértettet, két nejlonzacskót is húzott a fejére és a nyakánál körberagasztotta. A holttestet aztán összekötözte és az ágyneműtartóba rejtette
.

Csaknem fél évvel a gyilkosság után, 2014. január végén Y. Andrea családtagjai fedezték fel a bomlásnak indult testet, amiről ha nehezen is, de az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy a nőt megfojtották.

Nem látta, csak hallotta

A vádlottak padján ült a férfi akkori barátnője is. O. Elizabet ugyanis a házban volt, amikor L. Gyula megölte korábbi sofőrjét, de a fiatal lány végig tagadta, hogy részt vett volna a gyilkosságban, vagy a holttest eltüntetésében.

Védencem aznap találkozott a sértettel és látta, hogy nincs jól. A másodrendű vádlott azonban ráparancsolt, hogy maradjon a konyhában. Ügyfelem hallotta a hörgést, és a lépteket, de állítása szerint nem segített sem a test, sem pedig a nyomok eltüntetésében

– mondta a Velvetnek Dybisewszky Andrea, a nő ügyvédje.

Pedig azon a kötélen, amivel összekötötték a holttestet, azonosították O. Elizabet DNS-ét is, amivel a nyomozás alatt sohasem tudott elszámolni. Mint ahogy arra sem válaszolt, hogy miért nem szólt senkinek azokról a hangokról, amiket a konyhából hallott, vagy miért nem jelezte, hogy Y. Andrea eltűnt.

Nem volt abban a helyzetben. Nem szabad elfelejteni, hogy eközben a rablások is folytak

– tette hozzá az ügyvéd.

Bár korábban az ügyészség a bűnpártolással vádolt lányra is letöltendő szabadságvesztést kért, ezt a hétfői tárgyalásra már megváltoztatta. A bíróság végül 2 év börtönbüntetésre ítélte, de a büntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztette. A fiatal lány elfogadta a döntést, így az jogerős.

Ölt és közben rabolt

Először 2013. májusában lépett akcióba, fegyverrel rabolt ki egy budaörsi takarékszövetkezetet, ahonnan 2,3 millió forintot vitt el. Egy hónappal később egy gyáli és egy üllői takarékszövetkezettel is megpróbálkozott, de mindkét esetben ellenállásba ütközött, ezért üres kézzel távozott. Négy nap múlva újra visszatért Budaörsre, az első rablás helyszínére, amit már jól ismert, ezért innen újabb 1,7 millió forintot tudott elvinni. Utoljára 2013. szeptemberében egy horti pénzintézetben csapott le, ahol még a levegőbe is lőtt, hogy megfélemlítse az alkalmazottakat. A zsákmánya ekkor 3,3 millió forint volt. A sorozatnak 2013. októberében szakadt vége, amikor a román férfit kommandósok fogták el.

L. Gyulának fegyveres rablás miatt kellett bíróság elé állnia. Az ügyet jelenleg a Monori Járásbíróságon tárgyaláják, ahol a vádlottak padján szintén ott ül O. Elizabet. A fiatal lányt ugyanis bűnpártolás vétségével vádolják. Ebben az ügyben elsőfokú ítélet jövő tavasszal lehet.