Beleegyezett a rövidített kiadatási eljárásba, így Nagy-Britannia tíz napon belül hazaviheti a magyar rendőrök által a hétvégén őrizetbe vett K. Simon Jonathant. A korábban a terrorizmus támogatása miatt börtönbüntetésre ítélt férfi először azt mondta a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön, hogy Törökországba szeretne menni a családjához, aztán mégis rábólintott a dologra. 

Update: A Fővárosi Törvényszék K. Simon Jonathan átadási letartóztatását rendelte el. A férfit – aki ellen a westminsteri biróság november 16-an adott ki európai elfogatóparancsot – az angol hatóságoknak legkésőbb november 29-ig kell hazaszállítaniuk. Ha nem teszik, szabadlábra kell helyezni őt.

Update2:  B. Trevor szintén beleegyezett a rövidített kiadatási eljárásba, így az angol hatóságoknak az ő esetében is 10 napjuk van a hazaszállítására.

"I like Hungary, but I would go home" 
 

– poénkodott a feltűnően felszabadult férfi, majd megjegyezte, hogy a börtönben elég pocsék a kaja, de neki van pénze, ezért akár vásárolni is tudna magának. Saját bevallása szerint a csapvíztől is rosszul érzi magát, így a jövőben ásványvizet szeretne helyette.

A bírónő a válaszában elmagyarázta neki, hogy erre igazából nincs ráhatása, de ha Trevor azt szeretné, akkor a bírói rendelvényre rá lehet írni, hogy egészségesebb ételekre vágyik.

Update3: A Fővárosi Törvényszék B. Trevor átadási letartóztatását is elrendelte. A döntés mindkét esetben jogerős. 

A bírónő kérdésére, hogy megértette -e a döntést, B. Trevor magyarul felelte, hogy igen. A bírónő erre sajnálatát fejezte ki, hogy nem marad tovább az országban, mert még jobban elsajátíthatná a magyar nyelvet. A férfi zárszó gyanánt mindent megköszönt, és egyúttal megígérte, hogy egy napon majd visszatér hozzánk, de akkor már legálisan.

Mint galériánkban is láthatja, az elsőként érkező K. Simon Jonathant fegyveres kommandósok kísérték be a tárgyalóterembe, majd mindenkit felszólítottak, hogy álljanak az ablakhoz, mert csak így tudják garantálni a biztonságukat.

A két férfi ügyvédje, Maráth Csaba a Velvetnek elmondta, hogy védenceitől csak személyes holmikat (például órát és fehérneműt) foglaltak le. Arról nincs tudomása, hogy B. Trevortól a Koránt is elvették volna. A holmijaikat és a bűnjeleket a magyar hatóságok átadják brit kollégáiknak.

Ahogy arról beszámoltunk, a 44 éves K. Simon Jonathant és a 44 éves B. Trevort a múlt hét szombaton a lőkösházi hátárátkelőhelyen kapcsolták le a rendőrök egy Bukarestbe tartó nemzetközi gyorsvonaton. A két brit állampolgár az ellenőrzéskor nem tudta igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. Amikor a schengeni körözési rendszerben megjelent az európai elfogatóparancsuk ellenük, már mindketten kiutasítást előkészítő őrizetben voltak. Mint kiderült, korábban terrorcselekmény-finanszírozása miatt ültek börtönben, ezért csak a hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.

A hvg.hu szerint B. Trevor egy Angliában ismert iszlamista szónok, aki már többször is összetűzésbe keveredett a hatóságokkal. Az alábbi YouTube-os videón például az látható, hogy 2009-es szabadulása után az Iszlám Állam kéztartásával hergelte az angol rendőröket, majd önmagából kikelve üvöltözött velük, hogy őt és a szunnita hívőket terroristáknak tekintik.

A férfi egy jamaicai keresztény családban született. Később áttért az iszlámra, majd az Al Ghurabaa szervezet vezető alakja lett. A szervezetet 2006-ban a terrorizmus támogatása miatt tiltották be. Személye azzal vált ismertté, hogy a 2005-ös londoni robbantásokat követően nem utasította el a terrorcselekményeket, a brit és az amerikai kormányt viszont terrorizmussal vádolta az iraki háború miatt.

K. Simon Jonathan már kevésbé közismert. Korábban őt is elítélték terrorizmus támogatása miatt.

Jutalmat kaptak a rendőrök

A police.hu híre szerint Papp Károly országos rendőrfőkapitány dicséretben és jutalomban részesítette azokat a Békés megyei rendőröket, akik a lőkösházi vasúti határátkelőhelyen elfogták a korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt büntetett két brit állampolgárt.