2015-11-24T000339Z 1173160622 GF20000071364 RTRMADP 3 CRIME-RAPE

16 évet ült ártatlanul a Könnycseppes erőszakoló helyett

2015.11.26. 19:11

Az amerikai Luis Lorenzo Vargast 1999-ben ítélték 55 év börtönre három rendbeli nemi erőszakért. Most kiderült, hogy nem a valódi bűnöst kapták el, ugyanis a DNS teszt alapján legalább az egyik eset a Könnycseppes erőszakoló néven elhíresült férfihez köthető, akit az elmúlt húsz évben 39 támadással hoztak összefüggésbe, legutóbb 2013-ban. Luis Lorenzo Vargast hétfőn, 16 év után szabadon engedték.

Ő már elítélésekor figyelmeztetett, hogy az igazi tettes nem fog leállni, és igaza is lett.

Vargas hétfőn állt újra a bíróság elé, és elsírta magát, amikor kihirdették, hogy felmentik, és szabadon távozhat – írja az esetet régóta alaposan követő Los Angeles Times.

 A férfi végig tagadta bűnösségét, és amikor 1999-ben életfogytiglanra ítélték, azt mondta: 

Elítélhetnek annyi évre, amennyire csak akarnak, de ahogy én látom... az az ember, aki valóban elkövette ezeket a bűnöket, másokat is megerőszakolhat majd.

És pontosan így is lett. A Könnycseppes erőszakoló ügyét lassan 20 éve képtelenek megoldani, a Los Angeles-i rendőrségen eszetlen mennyiségű akta gyűlt már össze, és annak ellenére, hogy 2013-ban újra lecsapott, egy lépéssel sem kerültek közelebb az elkövetőhöz. 

A Könnycseppes erőszakoló (Teardrop rapist) nevet a Hollywood környékén is lecsapó férfi nem túl meglepő módon azért kapta, mert a szeme alá van tetoválva egy könnycsepp. 

A könnycsepp tetoválás

Ez az egyik legfélreértettebb szimbólum az amerikai börtönkultúrában: eredetileg valóban börtönökben készültek ezek a tetkók, csakhogy nem azért, amiért sokan hiszik, vagyis nem azt jelölik, hogy az elítélt megölt valakit a börtönben, vagy hogy elveszítette egy szerettét/bandatársát, hanem mert így jelölték meg az ún. köcsögöket. Ha egy rab egy másik rabot kvázi tulajdonává tett, és az esetek többségében szexuálisan is kihasznált, ezzel a tetoválással jelezték, hogy a hierarchiában hova került. Az sem véletlen, hogy jól látható helyre tetoválták, hogy minél nehezebb legyen eltakarni. A félreértések ott kezdődtek, amikor szabadulásuk után az egykori elítéltek hazudtak a tetoválásuk jelentéséről, és börtönön kívül is elkezdték magukra tetováltatni azok az emberek, akik tényleg azt hitték, hogy egy általuk elkövetett gyilkosságot, vagy szerettük elvesztését jelenti a könnycsepp alakú tetoválás.

Az eddig 39 erőszakos bűncselekménnyel összefüggésbe összehozható Könnycseppes erőszakoló áldozatai közül sokat abban a 4-5 km-es körzetben támadtak meg, ahol az az eset is történt, ami miatt 16 évvel ezelőtt Vargast elítélték – mondta el a férfi ügyvédje.

A Könnycseppes erőszakoló által elkövetett bűncselekmények mindig nagyon hasonlóan zajlanak le: az erőszaktevő vált néhány szót áldozatával, majd késsel vagy fegyverrel fenyegeti meg a nőket, akiknek azt mondja, megöli őket, ha ellenállnak. Aztán egy sikátorba, vagy más, az emberektől elzárt területre kényszeríti áldozatait, ahol bántalmazza, majd magukra hagyja őket. Jellemzően hajnali 5 és reggel 8 között csap le.

Most, hogy a börtönből küzdő Vargas kérésére DNS vizsgálatot rendeltek el, kiderült, hogy az egyik áldozat ruháján a Könnycseppes erőszakoló DNS-ét találták meg. Ez a támadás egyike volt azoknak, melyekért Vargast ítélték el.

Az ügy egyébként nem olyan egyszerű, a férfit ugyanis egyáltalán nem véletlenül gondolták a valódi elkövetőnek. A férfit korábban már elítélték nemi erőszakért, és a szeme alatt látható egy elhalványult könnycsepp tetoválás. A három áldozat ráadásul azonosította, mint támadójukat, hiába igazolt alibit Vargasnak számos barátja.

Bár a valódi elkövető legutóbb 2013 tavaszán csapott le, William Hayes, Los Angeles rendőrkapitánya szerint még mindig életben van. Korábban is voltak inaktív időszakai, és várható, hogy újra támadni fog.