A Symba nevű belga juhászkutya 9 hetes kora óta dolgozik a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékében, és elég jó a munkájában. Csalhatatlan szimatának és elhivatott kutyavezetőjének hála nemrég sikerült teljesítenie a létező legnehezebb romkutatási vizsgát, amivel bekerült a mentőkutyák nemzetközi elit alakulatába. Ha valahol földrengés, földcsuszamlás vagy terrortámadás történik a világban, őket küldik a helyszínre, hogy felkutassák a romok alatt rekedt sérülteket.

Symba a szolgálatvezető Balázs László mellett dolgozik. Nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is elválaszthatatlan társak. Együtt laknak, és még az ágyon is megosztoznak. 

„A legtöbb kutyához hasonlóan igazi labdabolondnak számít. Bármikor kapható egy kis játékra, amivel könnyedén lehet motiválni”

– mondta el a Velvetnek Balázs László, aki az osztrák hadsereg Tritolwerk nevű kiképzőpályán teljesítette a nemzetközi romkutató vizsgát négylábú társával.

A párosnak nem volt könnyű dolga, az összedőlt házakkal teli Margitszigetnyi területen hét különböző  – négy nappali és három éjszakai – helyszínen összesen 16 sérültet kellett felkutatniuk.

Az első éjszaka hatalmas hóvihar tombolt, ezért 10 centis hó borította a romokat, ami szokatlan volt Symbának, mert ilyen körülmények között a balesetveszély miatt nem szoktunk dolgozni. Minden romterületen 20 perc állt a rendelkezésünkre. A feladatok nehézségét jól mutatja, hogy az egyik keresett személy például 6-8 méter mélyen a törmelék alatt volt

– magyarázta a kutyavezető.

A részvevő egységek a keresés mellett saját tábort építettek, illetve – az éles bevetésekhez hasonlóan – térképet rajzoltak az egyes helyszínekről. Olyan feladat is volt, amikor egy négy emeletes magasságú épületről kellett leereszkedniük, kutyástul.

„Symba remekül vett minden akadályt. Senkit nem hagytunk a romok alatt.”

Teljesítménye azért is nagy szó, mert jelenleg csak körülbelül 60 mentőkutyás páros van a világon, amely a romkutató vizsga teljesítésével bekerült a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség elit alakulatába. Magyarországról ebben a társaságban rajta kívül még egy kutya kapott helyet: a BM OKF Hunor mentőszervezetének a tagja, és Mangónak hívják.