Az encsi F. Dániel még 2012 augusztusában követte el a kegyetlen gyilkosságot. A fél falu végignézte, hogy gépies mozdulatokkal, 83-szer döfi bele a kést nagymamájába, de nem mertek szembeszállni vele. A fiatalemberrel szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emeltek vádat. A Miskolci Törvényszék szerdán 16 év fegyházbüntetésre ítélte – tájékoztatta a Velvetet dr. Gyurán Ildikó szóvivő.

Beszélgettünk hétköznapi dolgokról, ezután már csak arra emlékszem, hogy a kapuban álló emberek kiabálnak nekem: gyilkos! Lenéztem, véres volt a kezem. Azt hittem, más ölte meg őt. Odarohantam hozzá, az oldalán feküdt, remegett, de szólni már nem tudott. Próbáltam elállítani a vérzést, fogtam a nyakát, amíg megjöttek a mentősök

mondta el a Blikknek korábban F. Dániel, aki állítólag nem talált magyarázatot saját tettére. 

Hiába kiabált segítségért az asszony

A bíróság szerint az akkor 21 éves vádlott a magával vitt késsel támadta meg 70 éves nagyanyját az Encs-Fügödi családi ház kamrájában. Erzsébet kétségbeesve próbált menekülni előle, miközben többször segítségért kiabált, de unokája nem kímélte. A szomszédok közül többen végignézték, ahogy összeszurkálja a kamraajtóban fekvő, súlyosan vérző nagyanyját.

Beszámítható volt az unoka

Bár a döfések egyenként nem lettek volna halálosak, az asszony olyan sok vért vesztett, hogy a helyszínen életét vesztette. A kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni. A bíróság szerint az unoka „beszámítási képessége teljében, rendkívüli brutalitással, magából kivetkőzve” követte el tettét, amely az átlagost meghaladó testi-lelki szenvedést is okozott nagyanyjának.

Nem jogerős az ítélet

A Miskolci Törvényszék 2013 júniusában 18 év fegyházbüntetést szabott ki F. Dánielre, a Debreceni Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet. A megismételt eljárásban a Miskolci Törvényszék szerdán különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a fiatalembert, ezért 16 év fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott és védője részben téves jogi minősítés miatt, részben enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be, így a döntés nem jogerős.