A kaliforniai San Bernardinóban a jelenlegi információk szerint helyi idő szerint szerda délelőtt 11-kor legalább három, állig felfegyverzett, golyóálló mellényeket viselő támadó lövöldözni kezdett egy mozgássérülteket és értelmi fogyatékosokat segítő intzéményben - írja a BBC. Az NBC Los Angeles szerint a támadásnak 14 halálos áldozata van, 17-en pedig megsérültek. 

Friss: A BBC hírei szerint két felfegyverzett gyanúsítottat lelőttek a rendőrök. A férfit és a nőt a rendőrök feltartóztatták és a két feltételezett támadót tűzharc után lelőtték. A BBC és több újság is rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az egyik támadó Syed Raheel Farook, amerikai állampolgár. A férfi állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt, úgy tudni a testvére is érintett a mészárlásban. A nő kilétét még nem hozták nyilvánosságra. A rendőrök elfogtak egy harmadik gyanúsítottat is, egyelőre vizsgálják, hogy volt-e szerepe a támadásokban. A rendőrság nem erősítette meg, de nem is zárta ki a terrortámadás lehetőségét. 

Friss:

Syed Raheel Farook sógora sajtókonferencián fejezte ki a részvétét az áldozatoknak és családjaiknak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt. "Fogalmam sincs miért csinálhattott ilyet. Elképzelésem sincs. Sokkot kaptam" - mondta a lelőtt férfi feleségének testvére. "Nem tudom kifejezni, mennyire szomorú vagyok amiatt, ami ma történt. Elszomorít, hogy ennyien életüket vesztették, hogy ennyi a sérült. Gyors felépülést kívánok nekik. Sokkol, hogy ilyesmi megtörténhetett" - folytatta a férfi, akinek egyelőre a húgáról, a támadó feleségéről nincsenek hírei. 

A rendőrség jelenleg biztosítja a környéket, több tucat embert evakuáltak. A környékbeli kórházak felkészültek a sérültek fogadására. A tűzoltók értek először a helyszínre, ők a mentők érkezéséig pickupokon kezdték a sérülteket kórházba szállítani. A rendőrök szobáról szobára vizsgálják át az Inland Regional Centert, ahol a lövöldözés történt - írja az LA Times. A kommandósok nagyon gyorsan a helyszínre értek, mert pont a környéken gyakorlatoztak, gyakorlatilag azonnal bevetésre készen voltak.

A helyszínt tűzszerészek is vizsgálják, mert egy gyanús szerkezetet találtak a rendőrök az épületben. A sérültek és a halottak számáról egyelőre nem sokat tudni. Magyar idő szerint nagyjából este fél tízkor a lövöldözésnek 12 halálos áldozata volt. Az intézménynek 670 dolgozója van, és nagyjából 30 ezer embernek nyújtanak ellátást - írja a KTLA.

A szemtanúk beszámolói szerint a támadók bementek az épület konferenciatermébe, és lövöldözni kezdtek. Ezt a kaliforniai szociális intézmények igazgatója is megerősítette. Azt mondta, a lövöldözés abban az épületben történt, ahol az intézmény könyvtára és konferenciaterme található. Ebben az épületben 25 ember dolgozik.

San Bernardino nagyjából 80 kilométerre található Los Angelestől, egy 200 ezer lakosú város, az Inland Regional Center a város központjához közel fekszik. Az intézmény egyike annak a 21 egészségügyi intézmények az USA-ban, ahol autizmusos és Little-kóros (cerebrális parézises) embereket kezelnek.

A helyzet magyar idő szerint este háromnegyed tíz körül sem lett sokkal tisztább. A rendőrök egy SUV-t keresnek, a feltételezések szerint ezzel menekülhetett el a lövöldözés után legalább három támadó. Az épületben még tart a rendőrségi akció, a rendőrség információi szerint az egyik támadó a helyszínen maradhatott.

A környéken lévőket egy közeli golfpályára menekítették a rendőrök. Ezt láthatja a fenti videón.

Az amerikai elnökválasztási kampányban ellenérdekelt felek, Hillary Clinton és Donald Trump a lövöldözés után nem sokkal megragadták az alkalmat arra, hogy felhasználják a súlyos helyzetet a kampányukban. Clinton arról írt Twitteren, hogy nem szabad elfogadni normálisnak az USA-ban gyakori, ehhez hasonló lövöldözéseket, fel kell lépni a fegyveres erőszak ellen. Donald Trump a mostanában a túlkapásai miatt erősen kritizált amerikai rendőröket vette a védelmébe, azt írta szintén Twitteren, hogy ilyenkor nagyon fontosak a rendőrök, jó szerencsét kívánt a munkájukhoz.

A posztunkat frissítjük.