Hat év letöltendő börtönbüntetést kapott az a nigériai házaspár, akik közel negyed századon keresztül tartottak rabszolgaként egy Nagy-Britanniába magukkal hozott tinifiút, írja a Metro

Emmanuel Edet és felesége, Antan Edet 1989-ben érkezett Nigériából Londonba, és velük jött 13 éves fiuk is, legalábbis papíron. Ofonime Sunday Inuk ugyanis csak a bevándorlási hivatal előtt volt családtag, akinek a házaspár azt ígérte, ha besegít nekik a házimunkába, fizetést kap, és támogatják a tanulmányait is.

A dolog azonban egészen máshogy alakult, a fiúnak napi 17 órát kellett dolgoznia, ráadásul ingyen. Kötelességei közé tartozott a takarítás, a főzés, a kertészkedés és a pár két gyerekének nevelése is.

Cserébe egy koszos matracon aludhatott a ház egyik keskeny folyosóján, meghatározták, milyen ruhát hordhat, és mikor mehet ki a házból, nem ehetett együtt a családdal, és a legtöbb szobába is csak akkor léphetett be, ha épp takarította azokat.

Lelkileg is folyamatosan bántalmazták, parazitának nevezték, és azzal fenyegették, ha a rendőrséghez fordul, akkor le fogják tartóztatni, mint illegális bevándorlót.

A lelki terror végül meghozta eredményét, hiszen a fiú az évek során már akkor sem próbálkozott a szökéssel, amikor napokra egyedül hagyták. (Azért a biztonság kedvéért felszereltek egy kamerát a házba, hogy szemmel tarthassák.) 24 év telt el így, amikor a már felnőtt Inuk 2013-ben meglátott egy riportot a modern rabszolgaságról, és egy egyedül töltött hét alatt emailen megkereste a Hope for Justice szervezetet, akik továbbították a levelét a rendőrségnek.

A több mint két évtizedig tartó terror annyira bevésődött a szerencsétlen férfi személyiségébe, hogy még akkor sem akart bemenni a számára tiltott nappaliba, amikor a nyomozók érte jöttek.

Az egyébként szülészorvosként dolgozó Edetet és feleségét 2014 márciusában letartóztatták, majd fiatalkorú bántalmazása, rabszolgatartás és illegális bevándorlás elősegítése vádjával álltak bíróság elé. Miután az esküdtszék idén novemberben kimondta a bűnösségüket, december 7-én megszületett az ítélet, ami fejenként hat év letöltendő börtön.

Inuk azóta új életet kezdett, dolgozik, mellette tanul, és saját lakásában él.