Steven Averyt tíz éve ítélték életfogytiglanra, mert a bíróság szerint ő ölte meg Teresa Halbach fotóst, amikor a nő 2005-ben régi autókat fotózott a családja roncstelepén. A gyilkosról a Netflix forgatott dokumentumsorozatot „Making a Murderer” címmel. A műsor azt sugallta, hogy ártatlan lehet, ami oda vezetett, hogy a change.org-on több mint százezren írták alá a férfi szabadon bocsátását követelő petíciót – számolt be a Jezebel.

Steven Avery nem a gyilkosság miatt került először összeütközésbe a törvénnyel. Korábban illegális fegyverviselés, állatkínzás, betörés, valamint nemi erőszak miatt indult ellene eljárás. Az utóbbi miatt 18 évet töltött a rácsok mögött, de aztán egy DNS-vizsgálat rávilágított, hogy mégiscsak ártatlan, ezért 2003-ban kiengedték.

A férfi nem sokáig örülhetett a szabadságának, két évvel később ugyanis megvádolták az emberöléssel. Avery hiába hangoztatta, hogy semmi köze az egészhez, életfogytiglant kapott a gyilkosságért, amiben a bíróság szerint az unokaöccse segédkezett neki. Akkor sokan úgy gondolták, hogy csak ráverték a balhét, mert a korábbi, elhibázott döntésük miatt beperelte a megyei seriffet és a körzeti ügyészt.

Miután a szövevényes bűntényt feldolgozó dokumentumsorozat adásba került, a műsorban feltárt bizonyítékokra hivatkozva egyszerre nagyon sokan kezdték követelni a két rokon szabadon bocsátását. A change.org-ra feltöltött petíciót már százezernél is többen írták alá, 18 ezren pedig elnöki kegyelmet kértek nekik.

A gyilkossági ügyben eljáró ügyész, Ken Kratz közben azért kezdett méltatlankodni, mert a műsor szerinte gazembernek állította be őt. Amiatt sem volt túl boldog, hogy a nézők egy csomó gyalázkodó kommentet írtak ügyvédi irodájának weboldalára.