A Santa Anáben lévő Orange County Men's Central Jail nevű intézményből pénteken lépett meg három rab. A LAist szerint előbb átvágták a cellájukban lévő fémrácsot, majd a vízvezeték alagútján keresztül jutottak el a tetőre. Ott átküzdötték magukat a szögesdróton, aztán egy ruhákból vagy lepedőkből álló rögtönzött kötéllel négy emeletnyit ereszkedtek a földig, és elmenekültek.

A hatóságok szerint a fegyencek alaposan megtervezték a szökést, amire hosszú hónapok óta készülhettek.

Mind a hármukat nagyon veszélyesnek kell tekinteni. Nincs konkrét információnk arról, hogy van-e fegyverük, de azt hiszem, a legrosszabbra számíthatnak, ha találkoznak velük

– nyilatkozta az ABC-7-nek Jeff Hallock, a megyei sheriff hivatal szóvivője.

A három szökevénynek hosszas bűnlajstroma van. A 20 éves Jonathan Tieuval szemben például 2013-ban emberölés, gyilkossági kísérlet és fegyveres támadás miatt emeltek vádat, míg a 43 éves Bac Duong a múlt hónapban szintén gyilkossági kísérlet és fegyveres támadás vádjával került összeütközésbe a törvénnyel.

 A 37 éves Hossein Nayer sem kispályás, ellene emberrablás, kínzás, súlyos testi sértés és betörés miatt indult eljárás. A vád szerint 2012-ben elrabolt egy orvosi marihuánával foglalkozó ügynököt, akit a sivatagba hurcolt, majd levágta a péniszét, hogy kiszedje belőle, hová rejtette a pénzét.

A hatóságok szabályos hajtóvadászatot indítottak a szökevények után, de egyelőre nem akadtak a nyomukra. A seriff hivatal 30 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel értük, amihez az FBI további 20 dollárt csapott hozzá.