Frissítés

Posztunk korábbi verziójában a család egyik ismerősének közlésére hivatkozva az szerepelt, a két csecsemő életét nem lehetett megmenteni - ez az értesülés téves volt. 

Az RTL Klub Híradója szerint a múlt hét csütörtökön és pénteken összesen hat ember, köztük két terhes kismama lett rosszul Törökszentmiklóson dizájner drogok fogyasztása miatt. A szolnoki kórházban mindkét nőn császármetszést hajtottak végre,  azóta is életveszélyes állapotban vannak, géppel lélegeztetik őket.

A csecsemőket a fővárosi Semmelweis Egyetemen látták el, de az intézmény a betegjogok és a folyamatban lévő eljárások miatt nem adott tájékoztatást. A családok ismerőse hétfőn azt mondta, mindkét újszülött életét vesztette.

Az esettel kapcsolatban senki nem nyilatkozik. Kardos József, az Országos Mentőszolgálat Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének vezető tisztje azt mondta, csupán a médiából tud a történtekről, és az újszülöttek állapotáról nem kapott hivatalos tájékoztatást. Szabó Zoltán, a megyei főkapitányság sajtószóvivője pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott a korábbinál bővebb felvilágosítást.

A rendőrség még pénteken közölte, hogy egy 39 éves helybéli férfit vettek őrizetbe a városban történt kábítószer-fogyasztásokkal és megbetegedésekkel összefüggésben. A feltételezett tettes előzetes letartóztatásáról hétfőn dönthetnek, de egyelőre azt sem tudni, pontosan mivel gyanúsítják. A kismamákkal szemben ugyancsak eljárás indulhat a gyermekek veszélyeztetése miatt.

Update:

Az ügyészség kezdeményezésére a Szolnoki Törvényszék hétfőn egy hónapra rendelte el a 39 éves férfi előzetes letartóztatását – tudta meg a Velvet dr. Sándor Géza sajtószóvivőtől. A gyanúsított és védője házi őrizetért fellebbezett, ezért a döntés nem jogerős. Az ügyészség szerint a férfival szemben forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének, illetve megszerzéssel csekély mennyiségre elkövetett kábítószer-birtoklás vétségének megalapozott gyanúja merült fel.

Életveszélyes drogot kaphattak

Zacher Gábor toxikológus szerint skandalum a magyar kábítószer-történetben, ami Törökszentmiklóson történt, mert korább nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen.

A fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek" és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer - fűzte hozzá - önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen. A túladagolás tünetei között van a szapora szívműködés, érösszehúzódás, magas vérnyomás, a testhőmérséklet extrém emelkedése, és halmozott görcsrohamok.

– mondta el Zacher Gábor az M1 Híradójának nyilatkozva.

A toxikológus úgy vélte, a fiatalok valamilyen fantázianéven – például kristály vagy zene – vehették a port, és nem tudták, hogy mi a hatása, vagy milyen anyagok kombinációjából áll. Azt sem tartotta kizártnak, hogy a drog "túl tiszta" volt.