A 60 éves nő tavaly jelentette be a szolgáltatónál, hogy nem működik a vezetékes telefonja. A helyszínre egy szakember érkezett, aki megállapította, hogy tényleg elromlott a készülék, de azt mondta, nem tud vele mit kezdeni, mert ő valójában vonalellenőr. A nő erre bezárta a bejárati ajtót, majd közölte vele: addig nem engedi ki a lakásból, amíg meg nem javítja a telefont.

A Zala Megyei Főügyészség közlése alapján a szerelő egy darabig várakozott, aztán megunta a dolgot, és telefonon értesítette a rendőrséget. A kiérkező rendőrök a kaputelefonon keresztül kérlelték az asszonyt, hogy engedje be őket, de csalódniuk kellett, egy másik lakó nyitotta ki nekik a társasház bejáratát. A nő először a lakásba sem akarta beengedni őket. A rendőrök többszöri felszólítására azonban végül mégis megtette, így a szerelő nagyjából egy óra után visszanyerte szabadságát.

A zalai főügyészség felidézte, hogy a nő 2008-ban már állt a bíróság előtt "sajátos akaratérvényesítési módszerei miatt”. Akkor nyolc darab, tenyérnyi méretű, szeges fémlapot rakott ki lakása elé az útpadkára, hogy megakadályozza a posta ügyfeleinek parkolását. A postások ugyan eltávolították a szöges akadályokat, a nő azonban nem sokkal később visszahelyezte azokat a padkára. Egy autós hamarosan ráhajtott a fémlapokra, és defektet kapott, ami kis híján balesetet eredményezett. A nővel szemben közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indult eljárás. A bíróság egy év próbára bocsátotta.

A szerelős akció miatt a Nagykanizsai Járási Ügyészség most személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat az asszony ellen. Ha bűnösnek találják, akár három év szabadságvesztést is kaphat.