Vizsgálják, hogy ki és miben hibázott a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányságon, ahol az a rendőrnő dolgozott, aki február 9-én délután lőtte agyon magát és 9 éves kisfiát. Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a gyilkosság után tényfeltáró vizsgálatot indított – tudta meg a Velvet a BRFK-tól.

Többek között azért, mert a rendőrnő pestszentlőrinci otthonában

szolgálaton kívül, de szolgálati fegyverével ölt.

A szolgálati maroklőfegyvert a rendőrök szolgálaton kívül viszont csak külön engedéllyel tarthatják maguknál, derül ki abból a jogszabályból is, amit az Országos Rendőr-főkapitányságtól kaptunk.

Az engedély iránti kérelmet külön indokolással az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani, aki a szolgálati maroklőfegyver (lőszer) szolgálaton kívüli birtoklását külön indokolás nélkül is megtilthatja, vagy a kiadott engedélyt visszavonhatja.

A gyakorlatban ez azért összetettebb, éppen ezért szerettük volna megtudni, hogy az engedély mennyi időre vonatkozik és, hogy annak időtartama függ-e a rendőr rendfokozatától, szolgálati helyétől, de ezekre a kérdéseinkre már nem akartak válaszolni.

A Velvet meg nem erősített információja szerint a XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottját korábban pszichológus írta ki betegszabadságra, kedden reggel azonban felvette szolgálati fegyverét a pestszentlőrinci kapitányságon.

A rendőröknek kétévente kell átesniük úgynevezett pszichikai vizsgálaton. Ha alkalmatlan vagy ideiglenesen alkalmatlan minősítést kapnak, azonnal pszichológia gondozás alá kerülnek és mindkét esetben meg kell ismételni a vizsgálatot. A következő körben pedig el is kell dőlnie, hogy mi lesz az adott rendőr sorsa. A jogszabály szerint ugyanis

  • az ismételt alkalmassági vizsgálaton ideiglenesen alkalmatlan minősítés nem hozható.
  • az alkalmatlanság másodfokú megállapítása esetén az alapellátó orvos az alkalmasság felülvizsgálatára irányuló eljárást kezdeményez.

De kezdettől fogva igyekeznek szűrni: a rendészeti tanintézetekbe is csak úgy lehet bekerülni, ha a jelentkező átmegy a pszichikai alkalmassági vizsgálaton. Erre pedig az ORFK szerint éppen azért van szükség, hogy csak azokból lehessen rendőr,

akik a fokozott pszichés igénybevétellel és megterheléssel járó feladatot egészségkárosodás nélkül, jó színvonalon, hosszú távon tudják végezni.

Korábban a Velvetnek a család szomszédai azt mondták, hogy a rendőrnő és szintén rendőr párja tavaly költöztek az utcába, de a férfi decemberbenelhagyta a nőt és fiát.