A 42 éves Nguyen Thi Hue drogkereskedelem miatt kötött ki a vietnami Quang Ninh tartomány egyik börtönében, ahol kivégzés várt rá. A Mirror szerint a nő meglehetősen kreatív módon próbálta elkerülni sorsát: mintegy 440 ezer forintnak megfelelő összegért megvette egy rabtársa spermáját, majd egy fecskendő segítségével tudta le a mesterséges megtermékenyítést.

A 27 éves „apa”, Nguyen Tuan Hung tavaly augusztusban két alkalommal produkált spermát a nő számára, amit már eleve fecskendőkben juttatott el hozzá. Koprodukciójuk egyébként sikeresnek bizonyult, Nguyen Thi Hue várhatóan áprilisban néz gyermekáldás elé. Az eset miatt négy börtönőrrel szemben indult eljárás, mindannyiukat felfüggesztettek. Nekik az lehetett a bűnük, hogy szemet hunytak a spermacsempészet felett.

A vietnami törvények értelmében azokat az anyukákat, akiknek 36 hónaposnál fiatalabb gyermekük van, nem lehet halálra ítélni. Ha pedig valakinek már elrendelték a kivégzését, a büntetését életfogytiglanra kell mérsékelni.

Nguyen Thi Hue 2012-ben drogkereskedelem gyanújával került őrizetbe, kivégzéséről két évvel később döntöttek. Nem ő lenne az első, aki a terhessége miatt ússza meg a halálbüntetést. Egy másik női rab, Nguyen Thi Oanh 2007-ben szintén várandóssága miatt kapott új esélyt, ő azonban a hagyományos utat választotta: egy rabtársával szexelt. Az eset következtében akkor két smasszer került a rácsok másik oldalára.