A 45 éves Jason Brian Dalton szombaton rendezett vérfürdőt a michigani Kalamazooban. Az Uber-sofőrként dolgozó férfi a városban furikázva, találomra választotta ki áldozatait. Az ámokfutó három helyszínen hat embert ölt meg, másik kettőt pedig megsebesített, miközben – a nyomozást jól ismerő forrás szerint  utasokat vehetett fel autójába – számolt be a CNN.

Matt Mellen közvetlenül a vérengzés előtt utazott Jason Brian Daltonnal. Már akkor látszott, hogy a férfival valami nem stimmel. Az utas menyasszonya egy Facebook posztban figyelmeztette az embereket, hogy véletlenül se üljenek be a sofőr mellé. Elmondása szerint Dalton teljesen kiszámíthatatlanul vezetett: nem állt meg a Stop-tábláknál, nagy sebességgel száguldozott és vőlegénye hiba kérte, nem volt hajlandó félrehúzódni. A pár bejelentést tett a 911-es segélyhívó számon, de a rendőröket ekkor még nem nagyon izgatták a történtek.

Kiszámíthatatlanul vezetett 

Nagyjából egy mérföldre voltunk a házamtól, amikor kapott egy telefonhívást. Ezután kezdett össze-vissza vezetni

– idézte fel Matt Mellen. A rémült utas csak azután tudott egérutat nyerni, hogy Dalton megállt egy pillanatra. Az alkalmat megragadva rögtön kipattant az autóból, majd elszaladt. 

"Meglepően nyugodt volt, én viszont teljesen kiakadtam"

– tette hozzá.

Először egy anyát lőtt meg

A michigani rendőrség szerint az első lövések este 5:42 körül egy lakóház parkolójában dördültek el. A gyilkos itt három gyermeke szeme láttára lőtt meg egy anyát, akit súlyos állapotban szállították kórházba.

Apával és fiával végzett

Nagyjából négy órával később Dalton egy autókereskedésnél csapott le. A híradások szerint az 53 éves Richard Smith éppen az első autóját akarta megvenni 17 éves fiának, Tyler Smith-nek, amikor az ámokfutó mindkettőjükkel végzett.

A 14 éves lány túlélte

Néhány perccel később, 10:24 körül az Uber-sofőr a Cracker Barrel étterem parkolójába hajtott, majd tüzet nyitott két járműre. Ezen a helyszínen a 63 éves Mary Lou Nye, a 60 éves Mary Jo Nye és a 68 éves Barbara Hawthorne és a 74 éves Dorothy Brown vesztette életét. Az első beszámolók egy 14 éves lányt is a halálos áldozatok közé soroltak, de aztán kiderült, hogy a tinédzser a csodával határos módon életben maradt. Őt kritikus állapotban szállították kórházba.

Nem tudni, miért tette

A közel hét órás ámokfutás éjfél után 40 perccel ért véget, amikor Daltont végre elfogták a rendőrök. Őrizetbe vételekor egy félautomata pisztoly találtak nála. Paul Matyas helyi seriffhelyettes később a legrosszabb rémálomhoz hasonlította a történteket. A rendőrség eddig nem jött rá, hogy mi lehetett a férfi indítéka. Az áldozatok között semmiféle nem kapcsolat nem volt, és a gyilkost sem ismerték.

Odavolt a fegyverekért

A büntetlen előéletű Daltonnak felesége és két gyermeke van. A szomszédok szerint tipikus amerikai családnak írták le őket. A férfit egy kicsit csendes, de kedves embernek ismerték, akiről köztudott volt, hogy odavan a fegyverért. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vérengzésnél használt pisztolyra volt-e engedélye.

Megfelelt az átvilágításon

Az Uber közben megerősítette, hogy Dalton valóban a sofőrjükként dolgozott. Közleményük szerint a férfi megfelelt az előzetes biztonsági átvilágításon.

Elborzadtunk és elkeseredtünk a Kalamazooban történt értelmetlen erőszak miatt. Felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, és minden lehetséges eszközzel segítjük a nyomozást

– közölte a cég biztonsági illetékese.