Az évtizedek óta alkoholista M. B. 78 éves édesanyja 2014 novemberében egy esés következtében szenvedett combcsonttörést közös házukban. Az asszonynak pokoli fájdalmai voltak, de fia nem hívott orvost hozzá. Az anya kilenc nappal később életét vesztette, a férfi azonban ekkor sem szólt senkinek. Hat napon keresztül élt egy szobában a holttesttel, miközben folyamatosan piált. Az 57 éves vádlottat a Szombathelyi Járásbíróság kedden tíz hónapos szabadságvesztésre ítélte.

A 112press.hu tudósítása szerint az édesanyja nyugdíjából élő M. B. az esés pillanatában is részeg volt. Mivel nem tudta felsegíteni az asszonyt, elment a kocsmába, ahol egy ismerőse segítségét kérte. A nőt közös erővel fektették le az ágyra. Bár a férfi tisztában volt vele, hogy anyjának nagy fájdalmai vannak, sem a baleset napján, sem később nem hívott hozzá orvost.

A férfi az eljárás során azzal védekezett, hogy gondosan ellátta édesanyját, de nem látott rajta sérülésre utaló jeleket, ő meg soha nem panaszkodott. Azt is mondta, hogy az asszony minden nap felkelt, és amikor bevitt neki egy tepsit, hogy abba végezze el a dolgát, a lábait is fel tudta emelni.

Az orvosszakértő cáfolt a férfi állításait. A vizsgálat szerint a beékelődött töréshez több tenyérnyi bevérzés és duzzanat párosult, amit mindenképpen észlelnie kellett a vádlottnak, ahogy a kifelé forduló alsó végtag sem kerülhette el figyelmét. A szakértő kizártnak tartotta, hogy az asszony ilyen sérüléssel képes lett volna felemelni a lábát. A jelentésből ugyancsak kiderült, hogy az anya életének megmentésére reális esély lett volna, ha a balesetet követő egy-két napon belül orvosi ellátásban részesül.

Az asszony kilenc nap szenvedés után a combcsonttörés, az emiatt kialakuló zsírembolizáció, illetve a traumás sokk okozta légzési és keringési elégtelenségbe halt bele. Fiában ugyan felmerült, hogy valakinek szólnia kéne, de előtte még elment inni és napokra kiütötte magát. A hatóságokat végül egy ismerős értesítette. M. B. alkoholizmusa olyan súlyos volt, hogy a rendőrségi kihallgatása során elvonási tünetei voltak, majd hallucinációktól szenvedett.

A férfival szemben segítségnyújtás halált okozó elmulasztása miatt emeltek vádat. A Szombathelyi Járásbíróság kedden tíz hónap szabadságvesztést szabott ki rá. Az ítéletet a vádlott és az ügyész is elfogadta, így az jogerős.