A 36 éves Cedric Ford előbb Newton városában lövöldözött, majd bement a munkahelyére, a hesstoni Excel Industries fűnyírógyárba, ahol tüzet nyitott kollégáira. A festőként dolgozó férfi 3 embert ölt meg, másik 14-et pedig megsebesített. A gyilkost az elsőként a helyszínre érkező rendőrtiszt lőtte agyon – számolt be a CNN.

A gépkarabéllyal és pisztollyal felszerelkezett férfi helyi idő szerint szerda délután öt óra körül Newtonban kezdett vaktában lövöldözni. Először egy kamionsofőrt sebesített meg a vállán, majd lábon lőtt egy másik autóst, és ellopta a kocsiját. Ezután elindult a munkahelye felé, miközben a volán mögül tovább tüzelt az útjába akadó emberekre.

Matt Jarrel, a gyár egyik dolgozója szerint a feltételezett gyilkos a barátja és kollégája, Cedric Ford volt. A férfi azt mondta, hogy a tettest megbízható embernek ismerte, soha nem gondola volna róla, hogy képes ilyesmire. A két barát a vérfürdő napján együtt állt munkába. Ekkor még semmi jele nem volt, hogy a festő mire készül. Egy teljesen ártatlan témáról, Ford új járgányáról beszélgettek.

Jarellnek két órával később kezdődött a szünete, de sehol nem találta barátját, aki leváltotta volna őt. Amikor kiment az épület elé, látta, hogy az autója nincs a helyén. Ford néhány perccel később egy másik kocsival érkezett vissza a gyárhoz, és azonnal támadásba lendült. Fegyverével a kezében ugrott ki a járgányból, rákiabált a legközelebbi emberre, majd hidegvérrel lelőtte. Ezután bement az épületbe, ahol tovább folytatta ámokfutását. 

Hallottunk a durranásokat, de azt hittük, hogy csak fémek estek le a földre, aztán viszont kinyílt az ajtó, és sikítozó emberek rohantak ki rajta

– idézte fel egy szemtanú. 

Az első rendőr néhány perc múlva érkezett meg a helyszínre. A bátor egyenruhás egyedül szállt szembe a támadóval, aki életét vesztette a tűzpárbajban. T. Walton, Harvey megye seriffje igazi hősnek nevezte kollégáját, hiszen rengeteg ember életét mentette meg.

A helyi média szerint Ford az ámokfutást megelőzően egy fegyverrel pózolós fotót osztott meg a Facebookon. A hatóságok egyelőre azonban nem erősítették meg, hogy tényleg a festő volt-e a tettes, ahogy indítékát sem közölték.