Az Independent szerint a pittsburgh-i Alicia Kozakiewicz 13 évesen került egy pedofil hálójába. A programozó Scott Tyree az interneten hálózta be, majd az első találkozójukon rabolta el, hogy aztán négy napig tartsa fogva otthonában, ahol bántalmazta és többször megerőszakolta. A nő most azért küzd, hogy mással ne történhessen ilyesmi. Gyermekeket tanít a kiberbűnözés veszélyeire.

Alicia Kozakiewicz 2001-ben kezdett aktívan internetezni, főleg online játékokkal töltötte az időt, vagy a barátaival csetelt.

Volt egy srác, akit nem ismertem, de azt gondoltam, hogy velem egyidős lehet, és ugyanazok a dolgok érdekelték, mint engem

– idézte fel a nő. Mivel akkoriban még nem voltak annyira közismertek az internet veszélyei, nem sejtette, mire készül. 

Éjjel-nappal meghallgatott, és tanácsokat adott. Valaki olyan volt, akinek elmondhattam a gondjaimat, és meg tudott vigasztalni

– emlékezett vissza Alicia Kozakiewicz.

A nő nyolc-kilenc hónapon keresztül csevegett a férfival, aki 2002-ben vette rá, hogy találkozzanak. Erre újév napján, a lány pittsburgh-i otthonának közelében, az utcán került sor. Az akkor 38 éves Scott Tyree az alkalmat megragadva az autójába tuszkolta a kislányt, majd öt órán át vezetett a Virginiai állambeli Herndonban lévő lakásáig, ahol bezárta a pincébe.

Levette a ruháimat, rám nézett, és azt a mondta: ez nagyon nehéz lesz számodra, sírj nyugodtan. Ezután egy nyakörvet tett rám, felvonszolt az emeletre, a hálószobájába, és megerőszakolt.

A férfi az ágya mellett kötözte ki a gyereket, akit négy napon át kínzott. Alicia Kozakiewicz megpróbált szembeszállni vele, de csak annyit ért el, hogy elrablója alaposan összeverte. A negyedik napon aztán ráébredt: talán a holnapot sem éri meg. Scott Tyree közölte vele, hogy kezdi túlzottan megkedvelni, ezért este elmennek egy kicsit kocsikázni.

"Tudtam, hogy meg fog ölni."

A nő azt gondolta, hogy küzdelem nélküli nem fogja megadni magát, de aztán belehasított a gondolat: már számos alkalommal alulmaradt a pedofillal szemben. A férfi aznap adott neki először enni, aztán elment dolgozni. Alicia Kozakiewicz valószínűleg csak azért maradt életben, mert az FBI-ügynökök még a hazaérkezése előtt kiszabadították.

Levágták a nyakam köré tekert láncot és kiszabadítottak. Adtak nekem egy második esélyt az életre

– mondta az angyalaiként emlegetett megmentőiről.

Scott Tyree borzalmas tette nem maradt következmények nélkül, a bíróság 19 év és 7 hónap börtönbüntetésre ítélte. Alicia Kozakiewicz közben képes volt túllépni a történteken. Lediplomázott és megházasodott, manapság pedig a „The Alicia Project” keretében hívja fel a gyerekek figyelmét az internet veszélyeire.

Akár elrabolnak négy napra, akár bántalmaz valaki, akit éveken át szerettél, akár 15 másodpercig molesztálnak a buszon, ez a saját tapasztalatod, amit a fájdalmad határoz meg, és nem az az idő, ameddig tartott. A nemi erőszak a hatalomról és az irányításról szól, a szerelem viszont soha

– vonta le a konklúziót.